Gazdaság

2015.02.10. 17:20

Hátizsák(ok) jelzi(k) a minőséget

Hamarosan már az ifjúsági szálláshelyek minőségi- és komfortfokozatát is mutató rendszer segíti a turistákat: hátizsákok száma mutatja majd a kategóriát.

Keszey Ágnes

Az ifjúsági szállásokat minősítő védjegyet a Nemzetgazdasági Minisztérium vezeti be, a hátizsákokkal jelölt védjegyrendszert pedig a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége működteti.

– Ami a szállodáknak a csillag, a falusi szálláshelyeknek a napraforgó, az ifjúsági szállásoknak a hátizsák – ezek száma mutatja, milyen kategóriába tartozik az adott szálláshely – mondta el Erdőháti Ágnes a MISZSZ elnöke.

A legmagasabb szállás-kategóriát három hátizsák jeleníti meg. Illusztráció: MISZSZ

Az ifjúsági szálláshelyek – mai, közkedveltebb nevén a közösségi szálláshelyek – azok, melyekben egy szobában külön is értékesíthetőek az ágyak, tehát a vendég akár idegenekkel is együtt alhat a több ágyas szobában.

– Sokan az ár miatt választják a turistaházakat, turistaszállókat, ifjúsági szálláshelyeket, táborokat, akár kollégiumokat is, vagy a nagyvárosi hosteleket, de sok világjáró, hátizsákos turista számára a közösségi élmény is fontos: így megismerkedhet más emberekkel, együtt lehet a többi utazóval. Ezeken a szálláshelyeken egyébként például előírás, hogy a közösségi téren kívül legyen olyan hely, ahol a vendég önellátása biztosított, azaz legyen egy főző-étkezőhelyiség, ahol el tudja készíteni vagy felmelegíteni ételét – mutatta be Erdőháti Ágnes.

A szobák és ágyak mérete, a vizesblokkok, wc-k száma is befolyásolja például, hogy egy-egy ifjúsági szálláshely hány hátizsákot kap majd. A rendszer bevezetésével az a cél, hogy a a vendég tudja, hogy mire számíthat az adott szálláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!