Gazdaság

2015.01.18. 08:25

Cafetéria: a keretösszeg változott

Nem változott jelentősen a béren kívüli juttatások köre, rendszere és feltétele 2015. január 1-jével, a munkavállalóknak és a munkaadóknak azonban számolniuk kell néhány új elemmel – hívja fel a figyelmet a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az idei év elejétől a Széchenyi Pihenőkártyára utalt összegek kivételével a cafetéria egyéb elemeire szánt éves keretösszeg – amit a munkáltató nyújt – nem haladhatja meg a 200 ezer forintot azért, hogy változatlan maradjon a juttatások közterhe, adóvonzata.

Nincs plusz fizetési kötelezettség abban az esetben sem, ha a magánszemély 200 ezer forintot meg nem haladó béren kívüli juttatása és a Széchenyi Pihenőkártyára adott, értékhatárt meg nem haladó juttatása együttesen nem haladja meg a 2015. január 1-jétől bevezetett 450 ezer forintos rekreációs keretösszeget.

Nem minősül bevételnek az idei évtől a vezető tisztségviselői feladatok ellátásával kapcsolatban okozott károk megtérítésére kötött és a társaság által fizetett felelősségbiztosítás díja. Az új szabály értelmében a felelősségbiztosítási díj után sem a díjat fizetőnek, sem a magánszemélynek nem kell adót fizetni.

Továbbra is adómentesen adható juttatás a lakáscélú munkáltatói támogatás, vagy a kamatmentes lakáscélú munkáltatói kölcsön, az ingyenes (otthoni) számítógép használata, sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet. Az adómentesen adható juttatások feltételei, összeghatárai nem változtak. 2015. január 1-jétől a lakáscélú munkáltatói támogatások körében lakáscélú felhasználásnak minősül a lakás akadálymentesítése is, illetve nem kell kamatkedvezményből származó jövedelmet megállapítani akkor, ha a munkáltató akadálymentesítésre ad visszatérítendő kölcsönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!