Gazdaság

2014.10.14. 17:58

Átadták a Rédics és Göntérháza közötti felújított útszakaszt

Rédics, Göntérháza - A szlovén és magyar együttműködés eredményeként újabb nagyszabású infrastrukturális fejlesztés valósult meg a határ mentén.

Korosa Titanilla

Átadták a forgalomnak kedden a Rédics és Göntérháza közötti felújított útszakaszt, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megbízott Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a lendvai önkormányzat együttműködésével valósult meg európai uniós támogatásból.

 

A projekt eredményeként bővült a határátkelési lehetőségek száma, valamint ezáltal tovább erősödhet a két ország együttműködése kulturális, gazdasági és közlekedési szempontból is. A közúti fejlesztés során magyar oldalon 1,8 km hosszú szakaszon a korábbi kavicsos út szilárd burkolatot kapott, illetve a Határ-patak felett nyolc méteres szabad nyílású vasbeton gerendahíd épült. A szlovén részen az 1,4 km felújított szakasz Göntérháza belterületéig vezet, valamint elvégezték a turnisce-i kereszteződésig az útfelújítást és körforgalom is kiépült. A magyar fél részéről a beruházás értéke elérte az 1,2 millió eurót, melynek 85 százaléka uniós támogatás, míg a szlovén partner mintegy 500 ezer euró ráfordítással valósította meg a fejlesztést. Az átadón részt vett Stanislav Rascan, a szlovén Külügyminisztérium főigazgatója és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is, aki nagy eredménynek nevezte a beruházás létrejöttét, ami lerövidíti az utat a szomszédos települések között, hiszen nem kell a rédicsi határátkelő felé kerülni. Hangsúlyozta, sokat kell még tenni azért, hogy a hasonló, korábban elhanyagolt határ menti útvonalakat helyreállítsák. Ezt szolgálja a két ország miniszterelnökének év eleji megállapodása, mely szerint további hat utat újítanak meg a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!