Gazdaság

2014.09.11. 08:33

KSH: augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció

Augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció éves összehasonlításban – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz, júliushoz mérten 0,2 százalékkal csökkentek az árak. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 0,2-0,3 százalékos éves szintű inflációt vártak augusztusra. Az egy évvel korábbiakhoz képest a háztartási energia 12,0, a ruházkodási cikkek 0,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,2, üzemanyagok 1,4, valamint az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent, míg a dohányáruk 16,9, a szolgáltatások pedig 2,7 százalékkal drágultak. Az adatokat ismertetve Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: a szolgáltatás főcsoport áremelkedése és az élelmiszerárak a tavalyinál kisebb mértékű árcsökkenése határozta meg az augusztusi inflációs adatot. Hozzátette: a szolgáltatások árának növekedése a bázishatás következménye, mivel kiesett a tavaly év közepi rezsicsökkentés (víz, csatorna és szemétszállítás díjcsökkentésének) hatása. A szezonálisan kiigazított havi maginfláció 0,2 százalékos volt augusztusban, míg az előző év azonos időszakához mérten 2,5 százalékot mutatott, a júliusban mért 2,6 százalék után.

A nyugdíjas fogyasztói kosárba sorolt termékek ára az előző hónaphoz és tavaly augusztushoz képest is 0,2 százalékkal csökkent. Egy év alatt az élelmiszerárak 0,1 százalékos csökkenésén belül a cukor ára 17,6 százalékkal, a liszté 13 százalékkal, az étolajé 12,5 százalékkal esett, az idényáras élelmiszerek 6,7 százalékkal kerültek kevesebbe, a péksütemények ára 3,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly augusztusban. Drágult viszont a tej és a sajt egyaránt 6,5 százalékkal, a vaj 6,4, a sertéshús 1,8 százalékkal. Júliushoz hasonlóan a háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly augusztushoz viszonyítva. A járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül augusztusban 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint júliusban. A szeszes italok ára 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül a bor 7,5 százalékkal lett olcsóbb, a dohányáruk ára viszont 16,9 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások 2,7 százalékos drágulásán belül a víz és a csatorna díja átlagosan 1,6, illetve 1,4, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent, az egyéb távolsági utazások tarifái viszont 8,4 százalékkal emelkedtek, csakúgy, mint a taxi díjszabás. A háztartási szolgáltatások, javítás takarítás 4,2 százalékkal drágultak, a telefon, internet 2,3, a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban. A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly augusztushoz viszonyítva. Az előző hónaphoz képest az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ami elsősorban az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 6,8 százalékos árcsökkenésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Nőtt a sajt ára 1,4 százalékkal és a tej is drágult 1,2 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 0,5 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni augusztusban júliushoz képest. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni augusztusban, mint az előző hónapban. A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal csökkent augusztusban az előző hónaphoz képest. Az EU 28 tagországában 2014. júliusban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. júliusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (1,1 és 0,8 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás Ausztriában (1,7 százalék), valamint Romániában (1,5 százalék) volt júliusban.

Címkék#infláció

Ezek is érdekelhetik