Gazdaság

2014.09.01. 13:00

KKV-találkozó Zalaegerszegen - Újra elindult a Megyék Versenye, a cél a kapcsolatépítés és az információcsere

Zalaegerszeg - Elindult a kis- és középvállalkozásokat felkaroló KKV-barát mozgalom, amelyben lapcsoportunk, a PLT is szerepet vállal.

Horváth A. Attila

 

A kis- és középvállalkozások aktuális problémáiról és fejlődési lehetőségeiről szervezett konferenciát hétfőn a megyeházán a KKVHÁZ Zrt. és a megyei önkormányzat.

A Kkv-csúcstalálkozóval kapcsolatban Gulyás József, a zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy negyedévente más-más megyében szervezik meg a fórumot, moderált vitára hívva mindazokat, akik a kkv-szektorban, illetve a szektor érdekében tevékenykednek.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke prezentációjában kifejtette: 15 milliárd forintos gazdaságfejlesztési csomagot is tartalmaz az új területi operatív program, amelyet a megyei önkormányzat készít elő a következő uniós költségvetési ciklusra.

Az összegből egyebek közt inkubátorházak, ipari parkok, logisztikai központok további fejlesztését lehet finanszírozni, de a források hasznosításában a megyei jogú városoknak is fontos szerepük lesz. Manninger Jenő arról is szólt, hogy Zala megye elhelyezkedése logisztikailag előnyös ugyan, de gazdaságfejlesztési szempontból a hátrányok is érzékelhetők. A környéken nincs olyan jelentős ipari régió, amely erős hatást gyakorolna a gazdaság fejlődésére, ez utóbbi jelenség inkább a Bécs–Pozsony–Győr–Budapest tengelyen érzékelhető. A régión belül is jelentősek az eltérések, ezért a megyei vezetés szeretné elérni, hogy a támogatások elosztásában az unió megyei szintet vegyen inkább figyelembe (ez ügyben már összeállították szakmai érveiket az önkormányzatnál).

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényen egyúttal elindították a Megyék Versenye című, kapcsolatépítő és információcserét elősegítő játékot, amelyet az elmúlt évben Zala megye nyert meg. Gulyás József főszervező a Kkv-barát mozgalom elindításáról is szólt, hangsúlyozva, hogy a Pannon Lapok Társasága támogatja a kezdeményezést.

Kázmér Judit, a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója a találkozón elmondta: a Pannon Lapok Társasága szeretne nagyobb felületet biztosítani a kkv-k kommunikációjához. A lapcsoport missziót vállal ezen a területen, hiszen mint hirdetőpartnerekkel, illetve előfizetőkkel a négy megyében (Fejér, Vas, Veszprém, Zala) szoros kapcsolatot ápol a helyi vállalkozásokkal. A tapasztalatok szerint a kkv-k a kommunikációra sok esetben nem tudnak kellő figyelmet fordítani. A PLT-nek az a célja, hogy felkarolja a vállalkozások ötleteit és bemutassa a pozitív példákat, a sikeres pályázatokat, fejlesztéseket is. Kázmér Judit felhívta a figyelmet a PLT gazdasági mellékleteire, valamint az új kezdeményezésre, a speciálisan kkv-knak biztosítandó oldalakra is.

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) részéről Doucha Ferenc elmondta, hogy Magyarországon óriási tőkehiány van, az elmúlt 25 évben ezt a hátrányt nem tudtuk leküzdeni, a kkv-k ezért sokszor erőn felül finanszíroznak beruházásokat. Hangsúlyozta azt is, hogy a kisvállalkozói szektort meg kell becsülni, mivel igen jelentős munkaerőt foglalkoztat. Nagy András (ZMVA) ugyanakkor arról számolt be, hogy ma már nem a finanszírozás a legfontosabb probléma, hanem a piac. A belföldi piac kicsi, de exportálni a magyar kkv-knak csak mintegy 8 százaléka tud, szemben az EU-s 22 százalékkal. A beszállítóvá válást kellene tehát segíteni. A vitában felszólalt mások mellett Koronczi László (az Inter-Gép Kft. tulajdonosa), hangsúlyozva, hogy az oktatásnak is fel kell készülnie a piac igényeire, ugyanis kevés az olyan fiatal szakember, aki képes a vevői elvárások megfelelő szintű teljesítésére. Ha megvan a tudás, akkor meglesz a tőke is, tette hozzá.

A találkozón elhangzott, hogy a szektorban dolgozók a miniszterelnökkel is szeretnék megvitatni a kkv-k helyzetét, ezért egy közös fórumra invitálják majd Orbán Viktort.

Ezek is érdekelhetik