Gazdaság

2014.09.17. 14:00

Javult a foglalkoztatás - A közfoglalkoztatottak javították a munkaügyi statisztikát

Zala megye - Augusztus végén Zala megyében 11198 álláskeresőt regisztráltak, ami a júliusinál 400 fővel, 4 százalékkal alacsonyabb. Az egy évvel korábbinál pedig 3800 fővel, 25 százalékkal kevesebb a nyilvántartott álláskereső.

Hajdu Péter

A nyilvántartottak számában bekövetkezett mérséklődés – a júliusihoz hasonlóan –, elsősorban a közfoglalkoztatás további több száz fős bővüléséből adódott – tájékoztatta lapunkat a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Megyén belül valamennyi területen kevesebb lett az álláskereső az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbinál is mindenütt alacsonyabb a nyilvántartottak száma, több körzetben is 25-30 százalék közötti a mérséklődés.

A nyilvántartott álláskeresők aránya (munkanélküliségi ráta) augusztus végén 8,5 százalékos volt a megyében, ami a júliusinál 0,4, az egy évvel korábbinál 2,8 százalékponttal alacsonyabb. Lenti és Zalaegerszeg térségében kissé 8 százalék alatti (7,5-7,8 százalék), Keszthely körzetében (6 százalék) ennél is alacsonyabb a mutató értéke. Ezeken a területeken tartósan alacsonyabb az arány a megyei átlagnál, de hosszú idő után először a zalaszentgróti járásban is átlag alatti (8 százalék) a nyilvántartott álláskeresők aránya.

Az újonnan bejelentett álláshelyek száma augusztusban 2000 volt, aminek több mint fele közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatott igény volt. Év elejétől összesen 7300 volt a bejelentett nem támogatott, új álláshelyek száma a megyében, ez 1500-zal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú segédmunkás, alkalmi munkás, egyéb egyszerű foglalkozású mellett összeszerelőket, bolti eladókat, gépkezelőket, irodai adminisztrátorokat, lakatosokat, kőműveseket, szakácsokat, valamint festő és mázolókat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók.

A megyei munkaerő-piaci elemzés kitér arra is, hogy az év első nyolc hónapjában összességében az álláskeresők regisztrációjából kilépők közül 12600 volt az elhelyezkedők száma a megyében. Közülük 6900-an támogatott álláshoz jutottak, 5700-an támogatás nélkül tudtak elhelyezkedni. Előbbiek száma 1400-zal több, utóbbiaké 300-zal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül 1400 a pályakezdők száma, ami az összes álláskereső 12 százaléka. Az előző havinál néhány fővel, a tavaly augusztusinál 360-nal kevesebben vannak. Az elmúlt 3 hónap során 390 volt az első ízben jelentkező pályakezdők száma a megyében.

Ezek is érdekelhetik