Gazdaság

2014.07.01. 14:55

Premium Hungaricum minősítést kapott négy keszthelyi burgonya

Keszthely - Premium Hungaricum minősítést nyert a keszthelyi Burgonyakutató Intézetben nemesített négy fajta.

Szabó Judit

A Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Burgonyakutatási Központjában, az ország egyetlen burgonyanemesítéssel foglalkozó kutató intézetében eddig 13 fajtát állítottak elő. Jelenleg a magyar fogyasztás 18-20 százalékát teszik ki a keszthelyi nemesítésű burgonyák. Idén mind a 13 fajta részt vett a Premium Hungaricum Egyesület minősítési eljárásában. Az egyesület 2008 óta bocsát ki védjegyet, amellyel a magas minőségű magyar élelmiszereket ismeri el. A burgonyakutatási intézet fajtái közül a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi kifli kapta meg a védjegyet. Dr. Polgár Zsolt, az intézet igazgatója elmondta, hogy a Somogyi kifli a kutatóintézet régi fajtái közé tartozik, s megítélése szerint 50 éve ez a legjobb saláta minőségű magyar fajta.

- Szeretnénk persze jobbat előállítani, mert a Somogyi kifli fogékony a betegségekre, ezért drága a termesztése. Jövőre be is jelentünk egy új fajtát állami elismerésre, a Basát, vagyis Balatoni salátát, amely éppen olyan kiváló étkezési minőségű salátaburgonya lesz, mint a Somogyi kifli, s ellenálló a vírusokkal, a fertőzésekkel szemben - ismertette dr. Polgár Zsolt.

A másik három díjazott burgonya a magyar közízlésnek megfelelően kívül piros, belül sárga (a forgalom 90 százalékát a rózsahéjú és sárga húsú krumplik adják). Ezek közül is kedveltek a nem szétfővő fajták, ilyen a Katica és a Balatoni Rózsa, a Démon pedig enyhén lisztes, nagyon jó dödölle alapanyag.

Felvételünk februárban készült a burgonyakutatási központban, ahol a minősítési eljárás zajlott. A szakértők között volt Benke László mesterszakács, ő is végigkóstolta a keszthelyi fajtákat (Fotó: archív/Szabó)

A kutatóintézet igazgatója a minősítés eredménye mellett arról is beszámolt, hogy a minap ismét megrendezték hagyományos növényvédelmi- és fajtabemutatójukat.

- Minden évnek megvan a maga növényvédelmi problémája, hiszen a burgonya elég beteges növény. Erről volt szó a konferencián, s többször elhangzott, hogy a vetőburgonya bizalmi kérdés: jó, ha ismerik az előállítóját, és fémzárral ellátottat kell beszerezni, ez garantálja a minőséget. Sajnos a hazai vetőburgonya forgalom 60-70 százaléka a feketekereskedelemben zajlik. Az ott beszerzett szaporítóanyag nem ellenőrzött, a minőségére nincs garancia.

Ami az idei termést illeti, az utóbbi évek legszebb állománya látható a kutatóközpontban, mondta dr. Polgár Zsolt. Az árak pedig már most 10 százalékkal alacsonyabbak a tavalyiaknál, s őszre további csökkenés várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!