Gazdaság

2014.06.10. 15:01

Élénkült a gazdaság

Tizenhét hónapja növekszik havonta a Világgazdaság magyar gazdaságra vonatkozó mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó (GYIA).

Hajdu Péter

A lap közlése szerint májusban éves összehasonlításban 3 százalékkal nőtt a GYIA, ezért a prognózis szerint a gazdaság lendülete a második negyedévben is kitarthat. A tíz pénzügyi részindex alapján felállított mutató 2007-es indítása óta nem volt példa olyan kedvező évkezdetre, mint idén. Ebbe belejátszott a reálbérek emelkedése, a munkakeresés idejének csökkenése, és az ipari termelés bővülése is. Mindezek alapján idén jóval 2 százalék felett bővülhet a bruttó nemzeti össztermék (GDP). Hogyan érzik ezt a zalai vállalkozások, – érdeklődtünk cégvezetőktől.

– Mi is tapasztaljuk az idei, gazdaságilag nagyon jó évkezdést – mondja Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. vezetője. – A cégünk történetének eddigi legnagyobb rendelésállományával rendelkezünk – folytatta Nagy Zoltán, a zalaegerszegi 3B Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A 3B Hungária Kft.-ben Gáspár László és Jandovics László szállításra készítik elő a francia kőbányába kerülő szállítószalagot. Fotó: Pezzetta Umberto

Mint közölte, cégük, a középvállalkozásnak számító gépipari kft. 2 milliárd forint rendelésállománnyal rendelkezik, ilyen még sohasem volt.

– A korábbi időszakokban három-négy hónapra szóló rendelésállományunk volt, az idei jóval hosszabb időre szól. Folyamatosan ugyan nem töltik ki a munkák a teljes évet, de a szerződés szerint 2015. március végéig szólnak. Közben persze van még bőven szabad kapacitásunk is – fűzte hozzá.

A3B Hungária jelentős exportőr a különféle, ömlesztett anyagok, kőzetek anyagmozgató rendszereit illetően, ám feltételezésünket – miszerint az export hozta számukra ezt a csúcsidőszakot – Nagy Zoltán elhárította.

– Nem arról van szó, ez a nagy megrendelés egy belföldi beruházáshoz kapcsolódik. Magyarországon épül egy erőmű, annak a tüzelőanyag előkészítő rendszerét csináljuk. A dunaújvárosi hulladékpapírt felhasználó, és abból csomagolóanyagot készítő papírgyár épít magának erőművet. Kapacitására jellemző, hogy a papírgyár nemcsak a saját szükségletének megfelelő villamos áramot állít majd elő, hanem a dunaújvárosi hálózatra is rá tud majd dolgozni.

A gépipari vállalkozás szerelőműhelyében járva Nagy Zoltán ügyvezető megmutatta, hogy egy másik, nagyon jelentős megrendelésen is dolgoznak. Dél-Franciaországba kerül az a kőbányai technológia, amelynek részegységeit jelenleg is gyártják a cégnél, s folyamatosan szállítják a kamionok Franciaországba. Az ügyvezető elmondta, egy környezetvédelmi terület, s egyben üdülőhely közelében, a hegybe ágyazva állítják fel a szállítórendszert.

Mazzag Ferenc, részben mint cégvezető, a Metamorf 90 Kft. ügyvezetőjeként, részben a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként a kiugró lehetőségű cég eredményének elismerése mellett a megye gazdasági lehetőségeiről visszafogottan nyilatkozik.

– Tény, hogy élénkülés tapasztalható a piacokon, valami mintha megindult volna. De messze nem vagyunk abban a helyzetben, mint azok a megyék, ahol autógyárak működnek, és azok a cégek, amelyek rendszeres autógyári beszállítók lehetnek. Azért mondom ezt, mert egyértelmű, hogy a rendkívül kedvező gazdasági kilátások, és az export növekedése zömében a Magyarországon működő autógyárak igényeinek köszönhető.

Az elnök vállalkozása elektromos gépek műanyag burkolatát gyártja fröccsöntéssel, és termékeik közvetve a világ számos részére eljutnak.

– Nagy fellendülést nem tapasztalok ezen a piacon, és a kamara tagvállalatainak vezetőitől is azt hallom, hogy aki nem tud kapcsolatba kerülni az autóiparral, és elsősorban belföldi piacon érdekelt, csak kisebb mértékű bővülést, vagy stagnálást érzékel. Igaz, bővült a kiskereskedelmi forgalom is. De ebbe bele kell számítani, hogy a növekedésben nagy szerepet játszik az online pénztárgépek bevezetése. Az első négy hónapban 55 milliárd forinttal bővült a kiskereskedelmi forgalom országosan, ez döntően abból adódik, hogy több tételt ütnek be a kasszákba – osztotta meg véleményét Mazzag Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!