Gazdaság

2014.03.09. 15:10

A zalaegerszegi Vásárcsarnok megújul a születésnapra

Hamarosan a Vásárcsarnok is átalakul a zalaegerszegi belváros-rehabilitációs program keretében.

Szabó Judit

A Vásárcsarnok idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, így akár születésnapi ajándéknak is felfogható a hamarosan kezdődő felújítás, fogalmazott Horváth István, az intézmény igazgatója. Az épület korszerűsítése bekerült a belváros-rehabilitációs programba. Ennek keretében felújítják a homlokzatát 620 négyzetméteren, bent pedig kicserélik a padlóburkolatot.

– Műgyanta burkolat kerül a csarnok aljára és a galériára. Esztétikusabb lesz a mostaninál, és könnyebben tisztítható – mondta az igazgató. – Az épület kívülről hőszigetelést kap, a konvektoros fűtést pedig gázkazános váltja fel. Az árnyékolást is megoldják, hogy nyáron ne legyen hőség, és az ígéretek szerint korszerűsítik a szellőzőrendszert. A csarnok déli oldalán lévő árusító pavilonokat (az újságost, a bőrdíszművest és a pékséget) szintén felújítják.

A Vásárcsarnok padozatát műgyanta burkolatra cserélik, ami szebb és könnyebben tisztítható a mostaninál, tájékoztatta lapunkat Horváth István, az intézmény igazgatója. A homlokzatot is felújítják (Fotó: Pezzetta Umberto)

A fejlesztés lépéseit egyeztetik a kereskedőkkel és az őstermelőkkel, hangsúlyozta az igazgató. Arra törekednek, hogy a beruházás miatt a lehető legrövidebb időre zárjon be a csarnok. Ez az időszak alkalmas lehet a szabadságok kiadására vagy akár az üzletek belső felújítására.

A Vásárcsarnok vezetése tervbe vette a benti árusító asztalok felújítását is. Ez nem része a belvárosrehabilitációs programnak, így az intézmény saját forrásból, esetleg pályázati támogatással oldja meg. Az asztalok fémszerkezete rozsdás, és mivel alacsonyak, a takarítás nehézkes, ezért tartják fontosnak a rekonstrukciót.

Az árukínálat bővül két új üzlet révén. A zöldséges piac felőli bejárat közelében kialakítottak egy új pékséget, s lesz egy delikátesz üzlet is.

– Ez nyilván konkurenciát jelent a régebben itt lévő üzleteknek, de a csarnok nem lehet piacszabályozó tényező. Nekünk a vásárlók érdekeit kell szem előtt tartanunk, széles választékot biztosítanunk, s a vevők majd eldöntik, hol szerzik be, amire szükségük van – mondta Horváth István, reagálva az új szereplők megjelenését kísérő bírálatokra. A két üzlet kialakítása miatt egyébként kissé arrébb tolták az asztalokat a csarnokban, szűkebb lett a hely, de ez ideiglenes, jelezte. A felújítás után egyformán elosztják a helyeket.

A belváros-rehabilitáció keretében áprilisban indulnak a munkák és szeptemberig tartanak. A csarnokra 63,3 millió forintot fordítanak, ebből közel 55 millió forint a pályázati támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!