Gazdaság

2014.01.31. 16:30

Téli csemegéket is kínálnak a piacon

Zalaegerszeg - Sok aszalt gyümölcsöt és lekvárt kínáltak pénteken a termelők a piacon, s birsalmasajtot is lehetett kapni.

Szabó Judit

Egyre többen árusítanak házi lekvárokat és olyan téli csemegéket a piacon, mint az aszalt gyümölcs vagy a birs-almasajt. Az utóbbiból tíz dekányit 150 forint körüli áron adnak. Az aszalványokkal sok a munka, és ez meg is látszik az árukon: körülbelül ötdekás aszalt meggyet például 250 forintért kínáltak. A lekvárok közül a csipkebogyó a legdrágább, de ez sem véletlen: aki főzött már, tudja, milyen macerás elkészíteni. Már a bogyók szedése sem egyszerű, mert meg kell küzdeni a bokor tüskéivel, a lekvárfőzést pedig a többszöri átpasszírozás teszi felejthetetlen élménnyé.

Körülbelül 1600 és 2200 forint körül alakul egy liter csipkebogyólekvár ára, de jellemzően kisebb kiszerelésben kapható. Egyliteres szilvalekvárt 1150 forintért láttunk.

Ami a húsféleségeket illeti, mangalicatermékek is beszerezhetők a piacon (a táblázatban ezek közül is feltüntettünk néhányat az árukkal együtt). A húskészítményekkel Ságvári Endre várta a vevőket, s elmondta, hogy Letenyén foglalkoznak mangalicákkal, az állomány 200 és 300 körül mozog. Saját maguk dolgozzák fel a mangalicát, ez is közrejátszik abban, hogy az áraik három éve nem változtak. Az egerszegi piacon pont ennyi ideje vannak kint, s úgy látják, az első időszakhoz képest kissé csökkent a forgalom, nyilván a pénztárcák vastagságval összefüggésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!