Gazdaság

2014.01.15. 15:25

A tavalyi árindex 1,7 százalék

A tavaly év végi utolsó hónapban 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy mint egy évvel korábban. Összességében 2013-ban pedig 1,7 százalékos áremelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.

Hajdu Péter

A KSH honlapján tegnap megjelent friss adatok szerint a decemberi 0,4 százalékos áremelkedésen belül a háztartási energia, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási termékek ára csökkent, ugyanakkor a szeszes italok, a dohányáruk és a szolgáltatások ára az átlag felett emelkedett. Tavaly decemberben, az előző havihoz képest 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Ezen belül az élelmiszerek árának mérséklődése 0,3 százalékos volt. A KSH adatai szerint az élelmiszereken belül 4 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető a csokoládé, kakaó esetében, a liszt ára egy hónapon belül 3,4, a cukoré 1,8, a sertéshúsé 1,3 százalékkal lett alacsonyabb. Ugyanakkor 1 százalékkal nőtt a tojás és a párizsi, ennél alacsonyabb mértékben, 0,4 százalékkal pedig a kolbászfélék fogyasztói ára. Legjelentősebben, 1,2 százalékkal a szeszesitalok drágultak decemberben. Viszont az átlagnál jóval nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal csökkent a háztartási energia ára.

A 2013-as, 12 havi árindex 1,7 százalék lett. Mint a KSH tájékoztat, tavaly az előző évhez viszonyítva az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül 8,5 százalékkal nőtt a sajt, 6,3 százalékkal a tej ára, a száraztésztáé pedig 3 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor 18,8 százalékkal csökkent a liszt ára. A tojás ára 14,2 százalékkal, az étolajé 13,2 százalékkal, a cukoré pedig 11,3 százalékkal csökkent. A tavalyi év folyamán jelentős mértékben, 12 százalékkal emelkedett a szeszes italok és a dohányáruk fogyasztói ára. A szolgáltatások 3,7 százalékos áremelkedése ugyancsak magasabb az átlagnál, ezen belül azonban a víz-, csatorna-, és a szemétszállítás díja átlagosan 11 százalékkal csökkent, a helyi tömegközlekedés viszont 4,9 százalékkal többe kerül. Ugyancsak drágultak 0,7 százalékkal a jármű üzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkekért viszont átlagosan 1,6 százalékkal, a ruházkodási cikkekért pedig 1,1 százalékkal kellett tavaly kevesebbet fizetni a 2012-es év átlagáraihoz képest.

Összességében a háztartási energia ára csökkent tavaly legnagyobb mértékben, 17,7 százalékkal. Ezen belül az elektromos energiáért 20,1 százalékkal, a vezetékes gázért 20 százalékkal, a távfűtésért pedig 18,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. decemberhez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!