Gazdaság

2013.11.13. 16:38

Munkaügyi vétségek: több százezertől a milliós szankciókig

A feketelista.hu internetes cégfigyelő portál adatai szerint Zala megyében idén, az év elejétől novemberig, összesen 46 céggel szemben történtek anyagi következményekkel járó munkaügyi elmarasztalások.

Hajdu Péter

Partnerválasztáskor, de egy új, lehetséges munkahely kiválasztásakor is fontos szempont a tájékozódás. Ebben segít az internetes céginformációs oldal, ahol tizenkétféle, hivatalos állami nyilvántartásból származó adatok találhatók meg egy helyen a vállalkozásokról. Az eddigi, bírságokat is eredményező munkaügyi elmarasztalásokban jelentősebb, több mint 15 százalékos arányban szerepelnek kisebb építőipari vállalkozások, esetükben a kiszabott munkaügyi bírságok 150-360 ezer forint közötti nagyságrendben oszlottak meg. Ezenkívül jelentősebb arányban szerepelnek a szállás-vendéglátás területén, a kereskedelemben működő cégek, illetve a vagyonvédelemben működők.

A szabálytalanságok legnagyobb arányait a munkaidő szabályainak megsértése, a be nem jelentett foglalkoztatás, illetve a munkaügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos hiányosságok eredményezték. A munkaügyi bírságok a cég-információs szolgáltató adatai szerint már meghaladták a tíz millió forintot a megyében. A feketelista.hu ezen adatai, azaz a bírságok mértéke szerint két vállalkozás kiugróan magas számokkal szerepel. Az egyik egy keszthelyi halfeldolgozó cég, amelyet több mint 2,2 millió forintos munkaügyi bírsággal sújtottak az év elején, a másik pedig egy Almásházára bejelentett mozgásstúdió volt 1,2 milliós bírsággal. Mindkét esetben külföldi személy engedély nélküli foglalkoztatása eredményezte a szigorú szankciókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!