Gazdaság

2013.10.03. 09:25

Óvatosan a gombával

Zalaegerszeg - A gombaárusítás szabályaira hívták fel a figyelmet csütörtökön a Vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.

Szabó Judit

Ősszel nagyon gazdag a piac kínálata (néhány termény árát a táblázatban tüntettük fel), s a gombaszezon is jól alakul idén, már ami a termést illeti. A gyűjtés és árusítás írott és íratlan szabályait azonban nem mindenki tartja be. Szerencsére eddig nem történt tragédia, de elképesztő felelőtlenségre is volt már példa. Előfordult, hogy (mivel sokan álltak sorba), a gyűjtő nem várta ki, míg a szakértő bevizsgálja az áruját, még azelőtt elkezdte árusítani a gombát. Szintén tilos, ennek ellenére utcán, parkolóban is árusítottak már gombát.

A Vásárcsarnok vezetése ezért felhívta a figyelmet a legfontosabb szabályokra. Györök Anita gombaszakértő elsőként a lakosságnak adott tanácsot, hangsúlyozva: ha valaki nem ismeri fel biztosan a gombákat, akár ő maga szedte, akár ajándékba kapta, ne használja fel, míg nem mutatta meg szakértőnek. A szakértői vizsgálat ingyenes, a zalaegerszegi Vásárcsarnok emeletén hétfő kivételével minden nap 6-tól 12 óráig megnézik bárkinek a gombáját, vasárnap is.

- Tömegesen fordul elő most a réteken, hegyeken, udvarokban a sárga, karbolszagú csiperke. Ezt a gombát ne gyűjtsük, mert gyomor- és bélbántalmakat okozhat. Ha megpiszkáljuk a felületét, besárgul, innét, s a vegyszeres szagáról lehet megismerni. Sajnos nagyon sokan hozzák ezt a sárguló csiperkét, összekeverik a termesztett csiperkével - mondta Györök Anita. - A legfontosabb azonban az, hogy aki nem ismeri fel százszázalékos biztonsággal a gyilkos galócát, ne szedjen gombát. Mire a gyilkos galóca tüneteket okoz, eltelik 8 óra, s akkor már csak a májátültetés segíthet. A gyilkos galóca kellemes illatú, zöldes színű, szép gomba, de nagyon óvakodni kell tőle.

Györök Anita azt a hiedelmet is cáfolta, hogy ha a gombát megrágja a rovar vagy a csiga. akkor az ehető, de ez nem igaz, szögezte le.

Az árusítás szabályait a 107/2011. (XI.10.) VM-rendelet tartalmazza. Gombát csak piacon és vásárcsarnokokban lehet árulni, engedéllyel, amit a gombaszakértő állít ki kizórólag az adott területre, és csak egy napra. Az engedélyt jól látható helyre ki kell tenni, a vevőnek tanácsos először ezt megnézni, s csak utána az árut. Az engedélyt az árusítás után vissza kell adni.

További feltétel, hogy aki gombát szeretne árulni, őstermelői vagy olyan vállalkozói igazolvánnyal kell rendelkeznie, amelyben benne van ez a tevékenység. Gyűjtési engedély is kell az erdő tulajdonosától vagy az erdőgazdaságtól, ha fejenként két kilogrammnál többet szedne a gyűjtő. A Vásárcsarnok nagyon szigorúan fogja ellenőrizni a szabályok betartását, hívták fel a figyelmet rá a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!