Gazdaság

2013.08.06. 22:00

Végelszámolás: többségéből felszámolás lesz

Zala megye - Az első félévben csökkent a végelszámolással megszűnő cégek száma, és nőtt a működő társaságok köre.

Hajdu Péter

Az idei első hat hónapban 5873 cég szűnt meg végelszámolással, közben 6239-cel bővült az élő vállalkozások száma. Ez év júniusának utolsó napján 654.403 élő céget tartott nyilván a hivatalos statisztika – tájékoztat a Zalai Hírlapot a feketelista.hu portál.

Ezek az adatok azokat a szakmai véleményeket támasztják alá, amelyek szerint a piac szereplői között nőtt azok száma, akik bíznak vagy legalábbis reménykednek fennmaradásukban, a gazdasági növekedés beindulásában, és szűkült azok köre, akik feladták a versenyt. A megelőző két esztendőben még összesen 49.703 cégvezető döntött úgy, hogy végelszámolással lehúzza a rolót. Közülük többen új cégtáblával vagy más piaci szegmensben próbáltak ismét megkapaszkodni. Ha ez mégsem sikerül, a korrekt vállalkozó végelszámolással, azaz fizetési kötelezettségei teljesítésével szünteti meg cége tevékenységét.

- A végelszámolás hosszadalmas eljárás, hiszen a törvény is három évet ad a lebonyolítására. Ez idő alatt számos váratlan esemény befolyásolhatja a sikeres befejezést. Nem véletlen, hogy a végelszámolások mintegy kétharmada végül felszámolásba megy át. Az előrelátó vállalkozó üzletfele kiválasztásakor tájékozódik partnere pénzügyi és jogi státuszáról - közölte Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

A portál részletezett adatai szerint az első félévben az összes végelszámolási eljárás 45 százalékát (2658) fővárosi cégek kezdeményezték. Ennek ellenére az új cégalapításoknak köszönhetően (3535) a működő vállalkozások száma Budapesten 259.750-re bővült. További tíz nagyvárosunk közül hatban érvényesült hasonló tendencia, azaz csökkenő cégbezárás mellett ha kis mértékben is szélesedett az élő cégek köre. A legnagyobb mértékben Szegeden, ahol 95 társaságot végelszámoltak, számuk viszont 279-cel gyarapodott. A csongrádi városban június végén 12.848 vállalkozást tartottak nyilván. Szám szerint a legtöbb cég (15.580) viszont Debrecenben található; ahol 105 végelszámolás mellett 163-mal növekedett az életben lévők sora. Pécsen az első félévben 110 végelszámolást regisztráltak, ennek ellenére a város cégvilágát a korábbi szinten (11.735 vállalkozás) tudták tartani. Miskolcon és Győrben viszont ezt nem sikerült megvalósítani: Borsod fővárosában ugyan mindössze 71 cég végelszámolására került sor, az élő vállalkozások száma mégis 232-vel zsugorodott (10.912). Hasonlóan Győrben, ahol a 99 végelszámolás után 41 névvel már kevesebb szerepel a cégjegyzékben. Tízezer vállalkozásnál kevesebbet tartanak nyilván Nyíregyházán (8850), Kecskeméten (8668), Szombathelyen (5226) és Székesfehérváron (8208); ezekben a városokban, az első félévben lényegében sikerült szinten tartani, vagy kissé bővíteni a cégek számát.

A vállalkozási térkép arról is tájékoztat, hogy az első félévben mind a tizenkilenc megyében csökkent a piacról végelszámolással kivonult cégek száma. Ennek is köszönhetően jelenleg mindössze öt térségben működik kevesebb vállalkozás, mint egy évvel korábban. Kettő kivételével Nógrád és Tolna valamennyi megyében meghaladja a tízezret az életben lévő gazdasági társaságok száma. A legnagyobb súllyal szereplő Pest megyében az elmúlt hat hónap alatt 828 cég indított végelszámolást, újak alapítása révén viszont a vállalkozások száma összességében 1832-vel nőtt (94.349 működik).

Zala megyében a tavalyihoz képest majdnem felére csökkent az első félév során a végelszámolások száma. A folyamatban levő ügyek elsősorban a kisvállalkozások körébe tartoznak, s nagy többségük a kereskedelmi, szolgáltató ágazatban működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!