Gazdaság

2013.02.27. 16:03

Egyre többen figyelik a bankszámla kalkulátort

Az internetes kalkulátorok a gépjármű felelősségbiztosítás évente visszatérő procedúrájában váltak ismertté. Mára csatlakoztak e körhöz a bankszámla kalkulátorok is.

Hajdu Péter

Utóbbiaknak elsősorban a tranzakciós adó, és nyomában a bankok várható költségáthárítási törekvései nyitottak teret.

Mint a Biztosítás.hu online biztosításközvetítő alkusz a Zalai Hírlapot tájékoztatta, felmérései szerint eddig közel százezren éltek az internetes bankszámla kalkulátorok biztosította lehetőségekkel, és számították ki a bankszámlájukhoz kapcsolódó éves költségeket. A tranzakciós adó fokozta a piaci versenyt a bankok között is, de ebben a helyzetben az ügyfelek közül is egyre többen figyelik, hol kapnak banki szolgáltatást kisebb számlaköltségekkel. Az alkusz szerint évente átlagosan 21 ezer forinttal találhatnak ma olcsóbb számlavezetési ajánlatot az emberek a meglevőnél. Kalkulációk alapján ma az éves átlagos bankköltség 27800 forint, az elérhető legolcsóbb díj alatta marad a 8 ezer forintnak, bankszámlánként.

Megvizsgálták, mi jellemzi a bankszámlát váltó ügyfeleket. Elsősorban az, hogy netbankot használnak, 81 százalékuk interneten intézi az átutalásait. Továbbá havi 5 kimenő utalásuk mellett átlagosan 2 készpénzfelvételük van egy hónapban, 53 százalékuk dombornyomott bankkártyát használ, és elsősorban azzal fizet. A legtöbb banknál ez ugyanis még mindig ingyenes tranzakciónak számít, ellentétben a készpénzfelvétellel, melynek átlagos költsége tranzakciónként 2-300 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!