Gazdaság

2013.01.17. 17:30

Gondoskodnak a vadról Zalában

Zalaegerszeg - A Zala megyében működő vadgazdálkodók egész évben gondot fordítanak a vad etetésére. Télen kiemelten fontos ez a tevékenység, csupán a humánum szempontjából is.

Hajdu Péter

A nagyvadban gazdag zalai vadászterületeken év közben részben a vadkárok megelőzése, illetve a vad helyben tartása érdekében is gondot fordítanak a vadászok a területükön élő vadállomány etetésére. Télen, amikor vastag hótakaró fedi be az erdőt és a mezőt, különösen fontos az etetés.

– Most már nagyon vastag a hótakaró, ilyenkor a vad nehezebben jut hozzá a táplálékához. Nehéz és megterhelő az állatok szervezetének, hogy nagy távokat tegyenek meg a táplálék megszerzéséért. Elsősorban a szokásos etetőhelyeik környékét keresik fel, nagyon fontos, hogy a takarmány rendszeresen oda kerüljön. A száraz takarmány, szemes termény mellett lédús silóról is gondoskodni kell. Az év más időszakaihoz képest most sűrűbben etetünk. Az is fontos, hogy a vadászterületeken a traktorokkal utat taposunk ki, részben, hogy meg tudjuk közelíteni az etető helyeket, másrészt a vad számára is segítséget nyújtunk ezzel. Esetenként hóekével is lenyomjuk a fontosabb utakat a vadászterületen – mondta érdeklődésünkre Paál Tibor, a Zala Megyei Vadászkamara alelnöke, aki egyben az egerszegi Nimród Vadásztársaság elnöke.

Az egerszegi erdészet több mint 8 ezer hektárnyi vadászterületén is hetente többször etetnek; Karikó Róbert hivatásos vadász kukoricát szór ki. Fotó: Kreiner Roland

A kisebb termetű vadak ilyenkor nagyon nehezen közlekednek, mint a szakember elmondta, a vaddisznó esetében például a süldők szinte nyomvályúkat alakítanak ki a nagy hóban.

Az őz is nehezen mozog. Számára különösen megterhelő ez a téli időszak. Mint Paál Tibor megjegyezte, az őzek most az agancsfelrakás időszakában vannak, a megfelelő táplálék a leendő trófea súlyára, minőségére is hatással van. A társaságok traktorokkal, vagy más terepjárókkal hetente többször fordulnak, hogy kijuttassák a területekre a takarmányt. A Nimród mintegy 6800 hektáros vadászterületén például hetente kétszer, 15–20 helyen szórják ki a hivatásos vadászok a takarmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!