Gazdaság

2012.12.12. 17:32

Szennyevő baktériumok Bázakerettyén

Bázakerettye - Közel 90 ezer eurós támogatást nyert a dél-zalai falu önkormányzata egy új szennyvíztisztító telep tervezésére. Csütörtökön egy tanulmányút keretében a dél-zalában működő helyi tisztító telepeket járták végig a projekt tagjai, hogy ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek.

Sámel József

A bázakerettyei önkormányzat tavaly nyert támogatást új szennyvíztisztító telep tervezéséhez. A telep tervei azóta már elkészültek, sőt az engedélyek beszerzése is jó úton halad, így a projekt résztvevői csütörtökön azokat a helyi, úgynevezett decentralizált szennyvíztelepeket - Tótszerdahely, Zalakaros, Csapi - látogatták meg, amilyen a bázakerettyei is lesz.

- Az önkormányzat elkötelezte magát a decentralizált közműfejlesztés iránt, ami azt jelenti, hogy nem a szennyvizet nem egy több kilométerre lévő nagy telepre szállítjuk vezetékek segítségével, hanem helyben tisztítjuk meg - mondta Kocsis Anikó, a projekt menedzsere. - A számítások szerint ugyanis sokkal gazdaságosabb egy kis szennyvíztisztító üzemeltetése, mint egy hosszú vezetékhálózat és az átemelők kiépítése. A bázakerettyei telep energiaszükségletének egy részét - 50-60 százalékát - megújuló energiával, napelemekkel biztosítjuk, ami szintén költséghatékony megoldás.

Fotó: Szakony Attila

A csütörtöki tanulmányúton Zajzon Imre, a szennyvíztelepet tervező Aqualine Bt. tulajdonosa kalauzolta a résztvevőket. Mint mondta, Bázakerettyén az 1940-es évek elején épült ki a csatornahálózat, a szennyvíz pedig szikkasztóágyakba került. A szennyvíztisztító kialakítására 1956-ban került sor, ami naponta 120 köbméternyi szennyvíz tisztítására volt képes.

- Az elmúlt évtizedek során növekedett a szennyvíz mennyisége, s a környeztvédelmi határértékek is szigorodtak, ezért már nem volt megfelelő a telep működése - árulta el a szakember, aki hozzátette: az új szennyvíztelep tervezése során egyrészt a környezetvédelmi szempontokra, másrészt a megbízható és olcsó üzemeltetésre kellett figyelmet fordítani. - Egy biológiai tisztítót terveztem, melyben olyan baktériumkultúrákat tenyésztünk ki, melyek megeszik a szennyeződést. A telep kapacitása éppen akkora, hogy Bázakerettye és Kistolmács lakosságát el tudja látni.

Fotó: Szakony Attila

Mivel a projekt a határon átnyúló együttműködésre épül, ezért horvát részről a Muraközi Vízmű vállalta a partnerséget. Elhangzott az is, hogy a projekt rövidesen lezárul, ám a résztvevők most azon dolgoznak, hogy a kivitelezésre is megfelelő forrásokat találjanak. A végső cél ugyanis az lenne, ha nemcsak papíron, hanem a valóságban is megépülne az új szennyvíztisztító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!