Gazdaság

2012.11.12. 11:38

Magyarország a befektetésre ajánlott kategória legalján van

Negatív marad a magyar bankszektor kilátása, közölte a Moody´s friss jelentésében. A Fitch jelezte: korlátozottan fizetésképtelenné nyilvánítja Görögországot, az S & P pedig megpendítette az USA esetleges leminősítését.

Varga Lívia

Három név és három döntés a közelmúltból, három, egymástól nagyon távol eső országban. A hírekben szinte nap mint hallunk az együttesen csak „Big Three”-ként emlegetett hitelminősítőkről, amelyek ítélete hatalmas befolyással van a globális piaci hangulatra, szavukra befektetők sokasága figyel. Vajon honnan ez a hatalom?

– A hitelminősítők az adott ország vagy vállalat gazdasági fundamentumaiból kiindulva készítik el elemzéseiket. Működésük azért olyan hangsúlyos, mert a befektetők ez alapján tájékozódnak, sőt, bizonyos alapok szabályzatában benne van, hogy nem tarthatnak olyan eszközöket, amelyek a hitelminősítőknél nincsenek legalább befektetésre ajánlott kategóriában – ad választ a kérdésre Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője, hozzátéve: az utóbbi időben számos kritika érte ezen intézmények működését, mivel a válságot követően sokszor késve reagáltak. – A hitelminősítőknek jelentős apparátusa van az első ránézésre nehezen megítélhető hitel- és fizetőképesség felmérésére, ebben is rejlik jelentőségük. Az az ország vagy cég pedig, amelyiknek nincs minősítése, nehezebben kap kölcsönt.


A minősítés kialakításakor azt nézik: a vizsgált adós pénzügyi helyzete, kimutatásai, jövőbeli gazdasági helyzete alapján mennyire képes visszafizetni adósságát. Erről előrejelzéseket készítenek, majd rangsorolnak. Bár kisebb-nagyobb eltérések vannak, értékelésük általában együtt, egy irányba mozog. A befektetésre ajánlott kategória csúcsán, AAA jelzéssel jelenleg olyan országok tartózkodnak mint Németország, Franciaország és Norvégia, s itt van az USA is, igaz, az adósságlimit emeléséről folyó elhúzódó amerikai alkudozás miatt mindhárom intézmény kilátásba helyezte a leminősítést. Ausztria és Csehország lehetséges legjobb, tripla A-s államadós-osztályzatát viszont épp a napokban erősítette meg a Fitch.

Hazánk a Moody´s Corporation, a Standard & Poor´s és a Fitch Ratings rangsorában is a befektetésre ajánlott kategória legalján van. Ez, hacsak nem következik be egy gyökeres negatív fordulat, Árokszállási Zoltán megítélése szerint tovább valószínűleg nem romlik, sőt, hosszú távon javulhat is. A Fitch és az S & P a befektetésre ajánlott kategória legaljára sorolja Portugáliát is, a Moody´s azonban július elején négy fokozattal, bóvli kategóriába rontotta az ország állampapírjainak besorolását, azzal indokolva a lépést, hogy az adósságtörlesztéshez külső pénzügyi segítségre lehet szükség. Ezt követően több befektetési alapból is elkezdték száműzni a portugál állampapírokat, melynek következménye gyors hozamemelkedés és az egész eurózónára átterjedő pánik lett. Görögországot mindhárom intézmény a befektetésre nem ajánlott (spekulatív) kategóriába rangsorolta.


ESÉLYEK
Az európai politikusok amerikai hitelminősítőkkel szembeni elégedetlensége megteremtheti az esélyét egy európai hitelminősítő létrejöttének, igaz, vannak, akik azt is elegendőnek tartanák, ha erősödne ezen amerikai intézetek feletti ellenőrzés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!