Gazdaság

2012.08.03. 02:56

Tojást kilóra?

Zalaegerszeg - Hamarosan nemcsak a tojás darabjának az árát kell kiírni, hanem a kilós egységárát is. A nemzetgazdasági miniszter rendeleteként megjelent jogszabályt a Baromfi Terméktanács javaslatára hozták meg.

Hajdu Péter

Hogy mi volt a célja a termelői érdekvédelmi szervezetnek, Molnár Györgyit, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkárát kérdeztük.

- Mi kezdeményeztük májusban a jogszabály létrehozását. Két cél vezetett bennünket, a fogyasztók és a termelők védelme. Megnéztük az árakat az áruházláncokban. Kétség kívül kiírják a különböző tömegosztályú tojások árát. Ebből kitűnik, hogy a kis méretű, S-jelzésű tojás olcsóbb az M-esnél, és a nagy méretű, L-jelzésűnél. Ez így van, legalábbis első látásra - mondja a szakértő.

- Viszont amikor átszámoltuk, hogy egy ezekből a méretkategóriákból egy-egy kiló tojás mennyibe kerül, kiderült, hogy az a pici S-es tojás valójában jóval drágább, mint a közepes méretű. Nem biztos, hogy ami olcsónak tűnik, az olcsó. Ezért úgy gondoljuk, hogy a kilós egységár alkalmazása adhat erről megbízható tájékoztatást a vásárlónak. Úgy valóban el tudja majd dönteni, hogy melyik termék éri meg neki. Például ha egy rántottát akarok csinálni, a hat darab S-es tojásból nem annyi lesz, mint a hat darab M-esből, és lehet, hogy mégsem az olcsóbbnak tűnőből veszek - mondta Molnár Györgyi, majd közölte, nemcsak a vásárlót, hanem a hazai tojástermelőket is védeni akarják ezzel. Minden tojó állományban, főleg amíg fiatalabbak, képződik apróbb tojás. Ezek kisebb mennyiségben forgalomba kerülve nem okoznának problémát. Ez esetben azonban másról van szó.

- Az Európai Unió fejlettebb országaiban a legkisebb méretű tojásokat nem lehet étkezési tojásként forgalomba hozni. Ipari feldolgozásra, tojáspornak, vagy más készítmény gyártására veszik csak meg. Bizonyos cégek, áruházláncok rájöttek, hogy ezt nagyon olcsón, ipari áron felvásárolják és behozzák az országba. S-es jelzésű tojásként akcióznak vele, és így hatalmas hasznot lehet kaszálni. Az így behozott, ipari méretű tojás a becslésünk szerint elérte már az értékesítés 25-30 százalékát is, ami káros a hazai termelés számára - magyarázta a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára a rendelet hátterét.

A kereskedelemben és a piacon is érdeklődtünk csütörtökön a tojás egységár várható fogadtatásáról. Az erről szóló rendelet július 23-án jelent meg a hivatalos lapban, és harminc nap elteltével lép életbe. Van, ahol már elsejétől alkalmazzák.

- A központ utasítása szerint kiírtuk a tíz tojást tartalmazó doboz darabárát, és itt van az is, hogy ennek az M méretű tojásnak a kilóra átszámított egységára 828,3 forint. A vevőink egyelőre nem reagáltak még rá - mondta Sari Imréné, egy üzlet zöldség reszortos munkatársa.

- Láttam a tv-ben, hogy egységárazni kell majd a tojást, de a részleteket még nem ismerjük - válaszolta Markó Anita eladó. Vevőktől érdeklődve azt tapasztaltuk, a várható árazás újdonsága sokak előtt ismert már, de még nem éreztek rá az egységáras tojás ízére.

- Számomra ez nem jelent sokat, nem nézegetem az egységárakat. Tudom, mihez mennyi tojás kell, ismerem a piaci árakat. Az aprót sosem veszem meg, csak a közepeset. A tojást én mindig a piacon, a termelőtől vásárolom, és így még sohasem csalódtam - mondta egy asszony a csarnokban.


Nemcsak ingből van XL-es

A tojásértékesítés három tömegosztály alapján történik ma is. Az S-esek 43-53 gramm közöttiek, az M jelű tojások 53-tól 63 grammig terjednek. Az L-es jelűek tömege 63 gramm felett van, az XL-es tojás pedig - ilyent egyébként még nem láttam -, 73 gramm, vagy annál is nagyobb. Kérdés, hogyan lehet majd ellenőrizni a tojás egységárakat, augusztus végére ez is kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!