Gazdaság

2012.07.16. 05:17

Biztosítás: az új adó áremelést hoz, de lesz lehetőség spórolásra

Zalaegerszeg - Furcsa helyzetet teremt a parlament által hétfőn elfogadott biztosítási adó. Az évi közel 50 milliárdos teher ugyanis áremelésre kényszerítheti a biztosítókat, miközben tovább nőhet azok száma, akik mégis kevesebbet fizetnek majd lakásuk és autójuk cascója után.

Varga Lívia

A biztosítási szektort terhelő ideiglenes különadó helyett jövőre újabb, immár állandó adóterhet vezetnek be a casco és a vagyonbiztosítások esetében. Ez a biztosítók megmaradt profitjába kerülhet, így – a Biztosítás.hu szerint – irreális lenne azt várni tőlük, hogy „nyeljék le” az adót és ne hárítsák át azt díjemelések formájában – legalább részben – ügyfeleikre. Az internetes alkusz portál szerint tehát elkerülhetetlennek látszik a díjemelés, már csak az a kérdés: mindez mikor és mekkora mértékben következik be.

A portál szakértői úgy vélik, a biztosítók akár már holnaptól díjat emelhetnek, ezt azonban csak az új szerződések esetében tehetik meg, a meglévőknél meg kell várniuk az adott szerződés évfordulóját, addig ugyanis nem lehet sem a díjakon, sem a feltételeken változtatni. A társaságoknak díjemelési szándékukról időben értesíteniük kell ügyfeleiket, akiknek az előző évekhez hasonlóan lehetőségük lesz arra, hogy felmondják szerződéseiket és másik biztosítóhoz szerződjenek.

A társaságoknak arról is dönteni kell, hogy azonnal vagy több évre elhúzódó kisebb adagokban hárítják át a plusz terhet, igaz, a legtöbb lakásbiztosító feltételeiben az éves díjemelés maximális mértéke rögzítve van, általában infláció plusz 3–5 százalékban. A Biztosítás.hu szerint az ügyfelek 5 százalékos díjemelésről szóló értesítésre számíthatnak a lakás és 10 százalék körüli drágulásra a casco biztosítóiktól az elkövetkezendő években.

Az előző esztendők statisztikái alapján jelentősen kevesebbet kell azonban fizetniük biztosításaikért azoknak, akik a különféle ajánlatokat összehasonlítva, interneten keresztül intézik biztosításaikat. Az internetes szerződések átlagdíja ugyanis közel 30 százalékkal alacsonyabb az egyéb szerződések átlagdíjánál, így most is elképzelhető, hogy az így váltók az új adó és a várható díjemelések ellenére csökkenteni tudják költségeiket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!