Gazdaság

2012.04.11. 09:38

Hány kulcsos legyen az áfa? Gazdasági vezetőket kérdeztünk

Múlt héten egy hetilapban nagy visszhangot kiváltó írása jelent meg a gazdasági miniszternek. Matolcsy György felvetette az ötkulcsos áfa, továbbá a pénzügyi forgalmi adó bevezetésének lehetőségét.

Hajdu Péter

Nyilván a költségvetés hiányainak csökkentése a gazdasági miniszter célja a forgalmi adó széthúzásával és bővítésével, az általa megemlített 5, 15, 20, 25, 30 százalékos lehetséges áfakulcsok bevezetésével. Kérdéses, hogy a fogyasztás adóztatásának növelése milyen hatást eredményezne? Gazdasági vezetőknek tettük fel a kérdést.

- Nem lenne hátrányos az áfakulcsok bővítése, és a különböző kulcsokba történő besorolás módosítása. Jó lenne például, ha a turizmusban, vendéglátásban csökkenne a forgalmi adó mértéke. Több lenne a vendég, megmozdulna az ágazat. Az élelmiszerek alacsonyabb áfabesorolása is kedvezően hatna a gazdaságra. Kérdés, mik kerülnének a magas, 30 százalékos adókulcs hatálya alá. Az már olyan magas mérték, ami áremelkedést, forgalomcsökkenést eredményezne. Talán a luxustermékekre gondolt a miniszter, mivel azokra lenne kereslet egyébként is - vélekedett érdeklődésünkre Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hozzátette, hogy az áfakulcsok széthúzása, legalábbis az alacsonyabb kulcsok esetében, csökkentené az áfacsalások mennyiségét is.

- A különadókat, köztük a bankadókat ki kell vezetni a rendszerből, ezek helyett valamilyen, az unió által is elfogadott adóra szükség lesz. Talán ilyen megfontolásból került szóba a pénzügyi forgalmi adó - tette hozzá a kamara elnöke.

- Ötkulcsos áfa biztos, hogy nem lesz. Az lehet, hogy a miniszter úr szeretné, vagy szerinte jó lenne, és foglalkozott ezzel a gondolattal, de ez nem fog működni. Egyrészt az Európai Unió nem engedne ötkulcsos áfát bevezetni, másrészt így is a legmagasabb a térségben a 27 százalékos áfakulcsunk. Egy még magasabbal nem lehetne növelni a költségvetési bevételt, annyira visszafogná a fogyasztást. Szerintem kettő, maximum háromkulcsos lesz az áfa. Elképzelhető, hogy némely árucsoportra lesz majd kedvezmény, de a nagyforgalmú termékek esetében nyilván mergmarad a 27 százalék - válaszolta érdeklődésünkre Tóth Zoltán, a West-Hungary Consulting Kft. ügyvezetője.

A pénzügyi forgalmi adó beveztésével kapcsolatban megjegyezte: - Bizonyos pénzügyi termékek tranzakcióival kapcsolatosan lehet elképzelni. Ezzel Európában is több helyen foglalkoznak, s feltehetőleg az indukálja, hogy a bankokra kivetett különadókat ki kell vezetni a rendszerből. Helyettük európai összefogással igyekeznek megadóztatni bizonyos termékeket. A lényege az, hogy nem a bankok viselik majd, hanem azok, akik a tranzakciót igénybe veszik.

Egy esetleges áfamódosítás kapcsán dr. Tóth László, a Zalavölgye Takarékszövetkezet elnök-igazgatója úgy véli, meghatározó, hogy mekkora költségvetési bevételekkel számol az állam, és azokat hogyan osztja meg.

- Célszerűnek tartanám jobban széthúzni a forgalmi adót. A mindennapi fogyasztási cikkeket alacsonyabb kulcsba kellene tenni, a legmagasabba pedig a luxuscikknek számító termékeket. Ugyanakkor ezt nehéz megvalósítani, engedély kell hozzá az uniótól.

Tóth László a pénzügyi forgalmi, más néven tranzakciós adóval kapcsolatosan elmondta: annak bevezetésével megdrágulnának a pénzügyi tranzakciók, hiszen a pénzintézetek átháríthatják a fogyasztókra. Egyébként uniós kezdeményezésről van szó, amit kötvényekre, tőkeműveletekre, származékos ügyletekre vetnének ki, de mindez egyelőre megosztja a tagállamokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!