Gazdaság

2012.03.12. 17:35

Már vetik a tavaszi kalászos gabonákat

Amint felengedett a föld, megindultak a tavaszi munkák, s már javában zajlik a vetés. Hosszú ideje nem volt csapadék, ez egyfelől gyorsítja most a talajmunkákat, a friss vetéseknek azonban nagy szükségük lenne a nedvességre.

Hajdu Péter

A hét végén is sokfelé ment a munka a földeken. Pénteken Söjtör és Tófej határában dolgozott a söjtöri Deák Ferenc Mezőgazdasági Zrt. gépsora. Butykó Béla a magágyat készítette elő gépével, s utána hamarosan Sándor Zoltán követte a vetőgépével. Tavaszi árpát vetettek, s mint elmondták, ezzel végeztek is. Legközelebb kukorica kerül a vetőgépbe, de azzal még várni kell áprilisig.

Takács József, a mezőgazdasági társaság vezetője érdeklődésünkre elmondta:
- Négy növényt termesztünk, repcét, búzát, tavaszi árpát és kukoricát. Általában 100-150 hektár tavaszi árpát vetünk, idén körülbelül 130 hektár lesz. A teljes vetésterületünknek körülbelül 15 százaléka a tavaszi árpa, ezt követően a mintegy 220 hektárnyi kukorica talaj előkészítésével folytatjuk a munkát - közölte Takács József.


Hozzátette: többnyire takarmány céljára értékesítik az árpát, de ha a körülmények úgy hozzák, sörárpa is lehet belőle. Ez attól függ, milyen árat kínálnak majd a sörárpáért, mert pluszköltség lenne az árpa rostálása.
- Ha jobb lesz a minősége és lesz rá kereslet, akkor sörárpa lehet - mondta a gazdaság vezetője.

- A tavaszi kalászosok vetése a vége felé jár a megyében, a tavaszi árpa és a tavaszi búza néhány ezer hektárt jelent. A gazdálkodók jelentős része már végez is a munkával. A napokban tartottam határszemlét, és sajnos azt kellett megállapítanom, hogy nagyon kevés a csapadék. Ebből a szempontból idén tavasszal rosszabb a helyzet, mint tavaly. Akkor volt tartalék a földben, idén nincs. Az alföldi megyékkel szemben Zala megyében nem volt számottevő havazás, az utóbbi két hónapban csupán 2030 milliméter csapadék hullott. Viszont rendkívül hideg, szeles idő tanúi lehettünk, ami szárított. Ezért is nagyon fontos, hogy a gazdálkodók mielőbb elvégezzék a talaj lezárását, óvják a még meglevő kevés nedvességtartalmát is a vetésben következő napraforgó, kukorica, szója számára. Ugyanis sajnos az előrejelzések sem biztatnak, a hónap végéig sem várható számottevő mennyiségű eső - mondta érdeklődésünkre Balogh Rudolf, a Zala Megyei Agrárkamara elnöke.

Balogh Rudolf a határszemle tapasztalatai között azt is elmondta, hogy az őszi vetések zöme meglepően jól bírta a tél végi nagy hidegeket. Viszont a hidegek és a szárazság hatására egyelőre nem tudott megindulni a fejlődésük. Hétfőn megmutatta magát az eső, de több kellene belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!