Gazdaság

2012.03.22. 18:30

Kötelező jelenteni a veszélyes anyagot

Március végéig azonosítaniuk kell magukat az üzemeknek, dolgoznak-e veszélyes anyaggal? A gazdálkodó szervezeteknek, cégeknek, vállalkozóknak tevékenységük jellegétől függetlenül fel kell mérniük, van-e náluk veszélyesnek számító anyag, és mennyi? Nem örülnek a vállalkozások a kötelezettségnek, egyrészt munkát, felmérést, ügyintézést követel, továbbá esetenként újabb kiadással terheli őket.

Hajdu Péter

A katasztrófavédelemről szóló, tavaly elfogadott CXXVIII. törvény, továbbá a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 2192011. kormányrendelet azonban kötelezővé teszi a besorolást, a katasztrófavédelemnél történő engedélykérést, március 31-ig.  A legfontosabb, ezzel kapcsolatos tennivalókról Szabó István tűzoltó őrnaggyal,  megyei iparbiztonsági főfelügyelővel beszéltünk.

 - A gazdálkodó szervezeteknek el kell végezniük az üzemazonosításukat, és be kell adniuk a veszélyes anyagokra vonatkozó katasztrófavédelmi engedélykérést. Ahol ez szükséges, be kell fizetni a katasztrófavédelmi hozzájárulást - mondja a főfelügyelő.

A veszélyes anyagokat, amelyek miatt az új kötelezettségek napvilágot láttak, az említett kormányrendelet pontosan felsorolja, továbbá ezen anyagok katasztrófavédelmi szempontú küszöbértékeit is.
 
- Mivel rengeteg veszélyes anyag van, egyszerűbb, ha a következőt teszik a vállalkozók. A veszélyes anyagok három fontosabb tulajdonságát kell alapul venni. Mérgező, tűzveszélyes, vagy ökotoxikus hatású. Ha ilyen tulajdonságú anyag van valakinél, nézze meg, a kormányrendeletben levő lista szerint annak hatálya alá tartozik-e, s ott megtalálja a veszélyes anyagra vonatkozó küszöbértékeket. Azonosítás után március 31-ig be kell küldenie a rendeletben meghatározott üzemazonosítási adatlapot a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz.

Hozzátette, nemcsak az adatlapot kell március végéig beküldeni, hanem a 100 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolását is. 

 A kormányrendelet négy típusú üzemi kategóriát különböztet meg. Az alsó és felső küszöbmennyiségű, a küszöbérték alatti veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket, továbbá a kiemelten kezelendő létesítményeket.  Mint a szakember elmondta, akkor nem kell veszélyes tevékenység végzéshez szükséges engedélyt kérni, és azonosítani magát a vállalkozásnak, ha nem minősül kiemelten kezelendő létesítménynek, vagy ha a nála levő veszélyes anyag mennyisége az alsó küszöbérték negyedrésze alatt marad. Afölött viszont katasztrófavédelmi hozzájárulást is kell fizetniük az üzemeknek.  Hozzájárulás fizetésére kötelezettek még azok a gazdálkodó szervezetek is, amelyek a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó jogszabály (ADR) szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását, feldolgozását végzik.

Ez alól van néhány kivétel, például a családi gazdálkodó, ha őstermelőként működik. Azoknak az üzemeknek sem kell hozzájárulást fizetniük, amelyek előző évi nettó árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot, vagy közvetlen lakossági forgalmazáshoz, szolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységet folytató kiskereskedések, azaz  boltok, áruházak,  benzinkutak.


A katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó bejelentést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére március 31-ig kell megküldeni. A szükséges adatlapok, formanyomtatványok megtalálhatóak a katasztrófavédelem honlapján, az iparbiztonság menüpont alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!