Gazdaság

2012.03.06. 06:29

Felfüggesztették a vagyonértékesítést Gelsén

A Zalaegerszegi Törvényszék felfüggesztette a gelsei vagyonértékesítést. Így a hitelezőknek egy ideig még várniuk kell a pénzükre. Köztük helyi vállalkozóknak is, akik álláspontjuk szerint semmi különöset nem kérnek, csak a jogos jussukat.

Horváth-Balogh Attila

- Az egykori Sebestyén-kúria felújításában fővállalkozóként vettem részt - bocsátotta előre az asztalosiparban dolgozó Fritz László, aki hitelt is felvett a munkához. - Az előző polgármester, Rácz József és a fürdőt működtető kft. akkori vezetője, Szegedi Ferenc (a mostani településvezető) az épületbe éttermet, borozót és szállodát álmodott meg. Korábban is részt vettem már számos munkában, s mindig ki lettem fizetve, ha nem is pontosan határidőre, ezért ebbe is bátran belevágtam. 2009 januárjában kezdődtek a munkálatok és júniusig ment is minden szépen. Akkor függesztettük fel a kivitelezést, mert nem fizettek ki egy részszámlát.


- Mivel szeptemberben elhangzott ígéret a kifizetésre (még az épület értékesítése és a kiadásaink abból történő rendezése is felmerült), folytattuk a munkát. 2010-re a beruházás megvalósult, azt tőlem teljesítésigazolással át is vették. Társaimmal azóta sem láttuk a munkánk ellenértékét, több, mint 24 millió forintot.

Fritz László hozzátette: megérti az önkormányzat nehéz helyzetét , de az mégsem járja, hogy a rendezetlen tartozás ellenére az iparűzési adót inkasszózták a számlájáról.

- Úgy érzékelem, hogy az új vezetés, szembe menve a korábbi fejlesztési célokkal, személyes ellentétből fakadó hadjáratot folytat a régi ellen. A fejünk felett háborúznak és nem foglalkoznak azzal, hány család és vállalkozás megélhetését lehetetlenítik el - tette hozzá társa, Szőcs Árpád (akinek 5,8 millióval tartoznak), a villamos kivitelezést végző alvállalkozó. Méltatlankodva azt is jelezte: a sokkal többel tartozó önkormányzat nemcsak az adót, hanem a késedelmi kamatot is elvitte .

Szintén a pénzére vár, de más ügyben támadt nézeteltérése a 2010 őszén felállt új településvezetéssel Holli Lászlónak, aki állítása szerint 2010 augusztusában az előző önkormányzattal kötött szerződést az iskolai konyha üzemeltetésére és az óvodai, illetve szociális étkeztetés ellátására.

- Ötéves, határozott idejű megállapodást kötöttünk - mondta. - Aztán jött a váltás, Szegedi Ferenc lett a polgármester és októbertől már lehetett látni, hogy nincs pénz. 2010 októbere és decembere között 4,8 millió forint tartozást halmoztak fel velünk szemben. A 2011-es évet rendben kifizették, de az idén januári és februári pénzünkből még nem láttunk semmit. Tavaly augusztus óta arra hivatkoznak, hogy a szerződésünk semmis, mert az előző vezetés közbeszerzés nélkül kötött velünk megállapodást. Én nem tudom, hogy valóban meg kellett volna-e pályáztatni az étkeztetést, csak abban vagyok biztos, hogy a település előző vezetése minket bízott meg és most is élő szerződésünk van. Januárban az új önkormányzat közbeszerzési eljárást folytatott le és anélkül, hogy a mi szerződésünket jogerősen megszüntették volna, megbíztak egy másik vállalkozást is az idősek és az óvoda étkeztetésével. Azóta többször felszólítottak bennünket az iskolai konyha átadására is, de erre nem vagyunk hajlandóak, hiszen ahogy mondtam, élő megállapodásunk van.


- Mi nem Fritz és Szőcs úrral vitázunk, igazuk van, hiszen magas színvonalon végezték el a reájuk bízott munkát - szögezte le a felvetésekre Szegedi Ferenc mostani polgármester. - Nagyon szeretnénk is segíteni, bár tudnánk, de az önkormányzat jelen helyzetében semmit nem tehet a pénzügyi gondnok tudta, engedélye nélkül. Az iparűzési adót pedig muszáj behajtania a településnek, ez jogszabályi kötelessége, nem lehet beszámítani az önkormányzati tartozás fejében. A csődeljárást meg a falu érdekében indítottuk el, másként lehúzhattuk volna a rolót. Most viszont működünk, pénzügyi helyzetünk rendezett, nincsenek kifizetetlen számláink.

- Holli László ügyével kapcsolatban csak annyit: mi a törvényes állapot visszaállítására törekszünk, hiszen a megbízást közbeszerzési eljárás nélkül nem kaphatta volna meg - vette át a szót László Piroska jegyző. - Az óvodai és a szociális étkeztetésről annak idején külön megállapodás készült, ezek esetében most a közbeszerzéssel kiválasztott új szolgáltató révén helyreállítottuk a törvényes állapotot. Az iskola esetében nyáron szerződést akartunk bontani Holli úrral, de ő nem ismeri el annak semmisségét. Patthelyzet alakult ki, s úgy állapodtunk meg vele, hogy addig működtetheti az iskolai konyhát, amíg a bíróság nem tisztázza a viszonyokat.

Mindezzel kapcsolatban Rácz József előző polgármester véleményére is kíváncsiak lettünk volna, ám ő elzárkózott a nyilatozat elől.


Vagyonértékesítés felfüggesztve
Szegedi Ferenc polgármester azt is elmondta: a vagyonértékesítés felfüggesztésére technikai okok miatt került sor – a folyamat így meghosszabbodott. Az elmúlt napokban többször is érdeklődtünk az adósságrendezési eljárást lefolytató Vectigalis Zrt. zalaegerszegi irodájánál, hogy mi volt a felfüggesztés oka, s hogy hány ajánlat érkezett, ám Péter Márta igazgató-pénzügyi gondnokot nem lehetett elérni. Asszisztense kérdésünkre csak annyit közölt, hogy újabb pályázati felhívás közzététele reményeik szerint egy-két hónapon belül várható.



Kapcsolódó cikkeink: 

Értékesítik Gelse vagyonát az adósságrendezés keretében 

Csődben a mintafalu - Eladnák a fürdőt és a turistaházat is 

A csőd szélén áll a falu - Áram és gáz nélkül maradhatnak a gyerekek 

Ketyeg az idő: megegyezés híján vagyonértékesítés következik Gelsén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!