Gazdaság

2012.02.14. 17:10

A fagyott vízmérő kicserélésének költsége a fogyasztót terheli

Zalaegerszeg - Kellemetlen meglepetést hozott sok lakás-, elsősorban családi és hétvégi ház-, nyaralótulajdonosnak a rekordhideg február. A Zalavíz Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint februárban eddig 310 elfagyott vízmérő órát kellett kicserélniük szolgáltatási területükön.

Hajdu Péter

Legtöbben tudják, hogy a téli hónapokban nem árt téliesíteni a vízórát, de az idei hidegre sokan nem számítottak. Vagy abban bíztak, hogy építéskor szabályosan, a fagyhatárnál mélyebbre szerelték a vízmérőt, és nem tesz benne kárt a hideg. Ezúttal azonban sokszor ez sem volt elég, a nem ritkán mínusz 15 fok alá süllyedő hajnalokon.

A lakossági bejelentésekről Langstadler Attilát, a Zalavíz Zrt. igazgatási osztályvezetőjét kérdeztük.

- Az elmúlt hetekben napi harminc-negyven bejelentést kaptunk fagyott vízmérőkről. A problémák negyedrésze Zalaegerszegen, míg a többsége vidéken történt. Minden évben rendszeresen felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a hideg idő beálltával a vízmérő óra, illetve egyéb szerelvények elfagyhatnak. Esetenként nemcsak a külső, hanem a belső hálózatok is veszélyben vannak, ha mínusz 10-15 fokos, tartós hideg van. Ilyenkor a fűtetlen helyen előbb utóbb kihűlnek a falak, és a kellően nem víztelenített vezetékszakaszokban jégdugó keletkezhet. Ahogy a nagy hideg bejött, két-három hete folyamatosan kapjuk az értesítéseket a vízmérők elfagyásáról. E hét elejéig 310 ilyen eset történt, míg januárban csupán kettő. A vízmérők többségét a 80 centiméteres fagyhatár alatt helyezték el. Arra is volt példa, hogy ennél magasabban sem fagyott el, viszont az is előfordult, hogy az ennél mélyebbre helyezett is elfagyott. Például azért, mert nem volt aknafedlap, a nagy hidegre készülve nem lett bevonva szigetelő anyaggal, például hungarocell lemezzel - mondta a szakember.


A dolog akkor válik még komolyabbá, amikor megenyhül az idő, mert akkor jönnek elő a hibák. Mint a szakember elmondta, egy szétfagyott vezetéken, egy 3 mm-es résen 6 bar nyomás mellett 10-12 köbméter víz is elfolyhat naponta, amely egy hónap alatt akár több száz köbmétert jelenthet a fogyasztó kárára.

Érdeklődésünkre Langstadler Attila elmondta, a jelenlegi jogszabályok szerint a fagyott vízmérő kicserélésének költsége a fogyasztót terheli, abban az esetben is, ha az elfagyás nem a saját hibájából történik. Nem beszélve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámláról, amely ugyancsak a fogyasztó költsége. Tanácsként közölte: a megelőzés érdekében gondoskodni kell a falakon kívüli, illetve a fagyhatárnál magasabban fektetett és nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok víztelenítéséről. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, amelyet érdemes hőszigeteléssel ellátni. Erre a legjobb módszer, ha egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzítünk. Az esetek többségében ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, így a talajból felfelé áramló kevés hőt ott tartja. Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények védelmében a helyiség nyílászáróinak épségéről és a szükséges fűtésről gondoskodnunk kell, hogy megelőzzük az esetleges elfagyásból adódó károkat.


- Amennyiben az ingatlan használaton kívül van, például zártkertek esetében, a fogyasztó térítésmentesen kérheti a vízszolgáltatás átmeneti szüneteltetését, a vízmérő leszerelését. Ez esetben csak a visszaszereléskor kell a szerelés költségét kifizetni. Így mindenki megóvhatja hálózatát a szétfagyástól, az épületet a felázástól és a további kellemetlenségektől.

A szakember érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy az elfagyott vízmérő órát nem lehet javítani, hiszen többnyire megreped a burkolata, sérül a szerkezete. Egy vízóra cseréje 9970 forint, ebben benn van a kiszállás díja is. Szerencsére már az eddigi hírek, a fogyasztók tájékoztatásának hatására csökkent az elfagyások száma, és talán azért is, mert némileg enyhülnek a fagyok.



Kapcsolódó cikkünk: 
Vigyázat, elfagynak a vízórák - A fogyasztó felelőssége a védekezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!