Gazdaság

2012.01.17. 20:04

Az idei bérpoltika tragikus a VOSZ szerint

Hévíz - Az agrárium idei gazdasági környezetét, lehetőségeit és a nemzetközi makrogazdaságot is elemző évnyitót szervezett kedden a Baki Agrocentrum Kft.

Hajdu Péter

Mint házigazdaként Balogh Rudolf, az Agrocentrum vezetője elmondta, a mezőgazdaságot meghatározó természeti tényezőket befolyásolni nem lehet, ez az ágazat kockázata, de kellő szakmaisággal és odafigyeléssel gazdasági erőt lehet kovácsolni.

Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az ágazat helyzetéről szólva elmondta: jelentős, 3-4 százalékot képvisel a bruttó nemzeti termékben (GDP), s idén különösen fontos a szerepe. Az ágazat exportereje jelentős, tavaly is több milliárd eurós aktívummal zárt. Az államtitkár közölte: a Darányi-tervvel megindították a nemzeti vidékfejlesztési stratégiát, amely négy területre, az agrárgazdaságra, a környezetvédelemre, az élelmiszer- gazdaságra és a vidékfejlesztésre határoz meg tennivalókat. 


Megjegyezte: kiemelt cél a foglalkoztatás növelése, a családi gazdaságok erősítése. Mint mondta, a Darányi-terv a kis- és középgazdaságokról szól elsősorban, de a nagygazdaságok is szerepelnek benne, hisz´ a nagy termelők nélkül nincs magyar mezőgazdaság. Mindkét nagyságrendre szükség van – ezt Palkovics Péter, az MVH elnöke is megerősítette, amikor az idei támogatási lehetőségeket részletezte.

Az előadók között dr. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, s Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kritikus hangon szólt a jelenlegi gazdaságpolitikáról. 


VOSZ: TRAGIKUS BÉRPOLITIKA
A mezőgazdászok között a vállalkozók szélesebb rétegeit képviselte dr. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, aki egyebek mellett bejelentette: a szervezet hamarosan beindítja az agrár tagozatát. A kormány beiktatása óta eltelt időszakot a vállalkozók szempontjából folyamatos elbizonytalanodással jellemezte, melyben egyetlen pozitívumként a munkáltatók számára kedvezőbb, új munka törvénykönyvét említette. Az érdekegyeztetés szétverése és az idei bérpolitika viszont szerinte tragikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!