Gazdaság

2011.12.19. 06:49

TOP 100: a régió és a megye legnagyobb árbevételű cégei

A Nyugat-dunántúli Régió fontosabb gazdasági eredményeit mutatja be a közelmúltban megjelent régiós TOP 100 kiadvány, amely a három megye, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala legnagyobb árbevételű cégeit is sorba állította a megyei TOP 50-ben.

Hajdu Péter

A kereskedelmi és iparkamarák, valamint a NAV együttműködésével létrejött kiadvány a régió száz legnagyobb vállalatát, és megyénként az ötven első, megyei székhelyű vállalkozását állítja sorba, a 2009-es és 2010-es nettó árbevételük alapján. Az adóhatóság által összeállított régiós gazdasági elemzés pedig több mint 31 ezer vállalkozás adatait vette alapul. Utóbbiak alapján megállapítható, hogy a legtöbb gazdasági paraméter kedvezőbben alakult régiónkban az országos átlagnál. A nyugat-dunántúli cégek nettó árbevétele 12,8 százalékkal bővült, az egész nemzetgazdaságban 3,9 százalék volt az árbevétel átlagos növekedése.


A régió gazdaságának kettősségét jelzi, hogy míg a nagyvállalatok száma az összes vállalkozás 3 százalékát teszi ki, addig a régiós összes árbevételnek, azaz 4930 milliárd forintnak több mint felét a nagyvállalatok érték el. A feldolgozóiparba folyt be az árbevétel 57,5 százaléka, a kereskedelem 17 százalékot hozott, a többi ágazat részesedése nem éri el a 10 százalékot. Az export-import összehasonlításban a külpiaci értékesítés jelentősen, 25 százalékkal bővült tavaly, a hazai forgalom pedig csupán 2 százalékkal növekedett. Ennek eredményeként a nettó bevétel 52 százalékát külpiacon érték el a cégek, 48 százalékát belföldön. Az előző évben, 2009-ben ez az arány fordított volt.

A Nyugat-dunántúli Régió TOP 100 vállalatából 63 Győr-Moson-Sopronban, 20 Vasban, 17 Zala megyében működik. Számuk arányánál azonban sokkal nagyobb a gazdasági potenciáljuk közötti különbség.

Az északi gazdasági dominancia nagyágyúja kétség kívül a győri Audi Hungaria Motor Kft., amely tavaly 26,6 százalékkal növelte bevételeit, s így 1326,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el, egyedül az egész régiós bevétel harmadát-negyedét. Második a szombathelyi LUK Savaria Kuplunggyártó Kft. 117 milliárd forinttal, harmadik az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. 68,3 milliárd forint nettó árbevétellel.

A TOP 100-ban a 17. helyen bukkan fel az első zalai cég, a ZÁÉV Zrt. Az építőipari vállalkozás 21,29 milliárd forint bevétellel, ágazatában ritka kivételként tavaly megduplázta az árbevételét.

A régiós TOP 100 vállalat nettó árbevétele tavaly 2795 milliárd forint volt, ebből 2184 milliárd győr-moson- sopron megyei, 456 milliárd vasi, 155 milliárd forint zalai cégekhez folyt be. A NAV minden esetben engedélyt kért a cégektől a nyilvánosságra hozatalhoz. Ahol ezt nem adták meg, ott n. ny. rövidítés (nem nyilvános) szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!