Gazdaság

2011.12.28. 19:30

Orosz-ukrán vita esetén sem lesz gázhiány?

A küszöbön álló újabb orosz-ukrán vita ellenére sem lehetnek problémák hazánkban a gázellátással, ugyanis a magyarországi tárolókban megfelelő mennyiségű fűtőanyagot halmoztak fel. Az E.ON Storage Zrt. egyik fontos telephelye Zala megyében, Pusztaederics határában található.

Gyuricza Ferenc


A földgázellátás kérdése annak okán merült fel ismét, hogy az ukrán államfő, Viktor Janukovics kijelentette, hazája szeretné a legnagyobb orosz energetikai cégnek számító Gazpromot árcsökkentésre bírni. Néhány éve hasonló okból alakult ki vita a két ország között, melynek következtében Ukrajna elzárta az Európába irányuló gázvezetékeket, ezáltal több országban, köztünk hazánkban is ellátási problémák merültek el. A hazai stratégiai gáztározót üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. közleménye szerint idén  részben az átlagosnál jóval enyhébb időjárásának köszönhetően  nem alakulhatnak ki  gondok. A cég tulajdonában lévő, 1,2 milliárd köbméter befogadására alkalmas stratégiai tároló szinte teljesen tele van, de a kereskedelmi tárolókban is van elegendő mennyiség.

 A bértárolással foglalkozó E.ON Storage Zrt. egyik fontos, 330 millió köbméter befogadására alkalmas tárolója megyénkben, Pusztaederics határában található. Mint a cég munkatársaitól megtudtuk, a szezon kezdete előtt ezt a tározót közel százszázalékos szintre töltötték fel, s azóta a piaci igényeknek megfelelően folyik a kitárolás, melynek mértéke megfelel az időarányosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!