Gazdaság

2011.11.09. 16:00

VM: csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei, miután kevesebb költséggel járnak a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai, valamint egyes minősítő vizsgálatok és az engedélyeztetés költségei - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében.

MTI

Bognár Lajos, a szaktárca helyettes államtitkára az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak új szabályozásáról rendezett tájékoztatón az élelmiszer termékpálya szereplőinek elmondta: az új szabályozás célkitűzése, hogy a költségekből azok a piaci szereplők is részt vállaljanak, akik jelenleg is hatósági felügyelet alatt állnak, de nem fizetnek érte; ezzel egy időben pedig a teherviselésben túlzottan érintett ágazatok költségei csökkenjenek. A túlterhelt ágazatokra is vonatkozó, új felügyeleti díj befizetését jelentősen kompenzálja, hogy az általuk eddig fizetett díjak nagyban csökkennek.
   
Az új díjtétel rendelet már a jövő év elején megjelenik - így az élelmiszerlánc piaci szereplői meg tudják tervezni a jövő évi költségeiket -, de a csökkentett díjtételek csak 2012. július 1-jén lépnek hatályba, mivel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetni - áll a VM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!