Gazdaság

2011.11.28. 16:47

Meghirdetett állami földek: kérdés van, hivatalos válasz nincs

Októberben megkezdődött az állami tulajdonú földek újra pályáztatása. Az állam első körben országosan mintegy 65 ezer hektár földterületet akar haszonbérletbe adni.

Hajdu Péter

A meghirdetett birtokpolitikai irányelvek szerint a pályáztatás fő célja a kis- és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodás megerősítése. Zalában is megjelentek a pályázati felhívások, melyeket a jegyzőknek 30 napra ki kell függeszteniük. Ennyi idő áll rendelkezésre a pályázni szándékozók számára, hogy éljenek a lehetőséggel. A szabályok szerint a beérkezett pályázatokat 60 nap alatt kell elbírálni, majd további 30 nap áll rendelkezésre a szerződés megkötéséhez.


Süle Katalin, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Zala megyei elnöke elmondta, az érvényes pályázathoz az érdeklődőknek ki kell fizetniük 40 ezer forintot, plusz az áfát, ennyibe kerül a pályázat feltételének számító dokumentáció, pályázati csomag. Azonban, miközben a megpályázható területek közzététele megtörtént, és telik az idő, a gazdálkodók nem tudnak hozzájutni az említett csomaghoz.

– Attól tartanak, emiatt kiszorulnak a haszonbérleti pályázatból. Azt tanácsoltam a gazdálkodóknak, minden esetben fizessék be az összeget, és vetessenek fel jegyzőkönyvet erről – mondta a zalai gazdaszövetség vezetője.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján egyébként húsz olyan zalai település neve szerepel, amelynek határában állami földekre lehet pályázni. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot az NFA-val, miért nincs, vagy mikor lesz pályázati csomag Zalában, de sem a területi irodában, sem a szervezet központjában – ahová elektronikus levélben küldtük el kérdéseinket – nem kaptunk választ. Hívásunkra a területi iroda vezetője annyit közölt, nem nyilatkozhat. Annyit sikerült megtudnunk az illetékestől, hogy minden pályázni szándékozó gazdálkodónak személyesen fel kell keresnie az irodát, és senki ügye sem marad, eddig sem maradt elintézetlen.


Egy másik problémát is elmondott Süle Katalin. Eddig az úgynevezett 1/1 állami tulajdonú földekre lehetett pályázni. Zala megyében viszont rendkívül sok az osztatlan közös tulajdonú termőföld. A gazdálkodók nem tudják, mit kezdhetnek az ilyen területek közé ékelt állami tulajdonú földdel.

Erre példa Sabján Krisztián fiatal gazdálkodó, Iklódbördöce polgármestere. A haszonbérleti pályázatok egyelőre nem foglalkoznak az osztatlan közös területekkel. A fiatal gazdálkodó megbízási szerződéssel művelte az állami területet, a megbízási szerződések viszont október 31-én lejártak, onnantól kezdve gyakorlatilag semmilyen joga sincs a területtel kapcsolatban.

Mit lehet ilyenkor tenni? A kérdésekre egyelőre, úgy tűnik, nincs hivatalos válasz. (A hivatalos válasz december elsején megérkezett. Olvassa el itt.)


Ha a közösben van az állami
Sabján Krisztián egy közel 40 hektáros osztatlan közös tulajdonú területen belüli, 4 hektáros állami földet művelt. Ezt továbbra is megtenné, de nem tudni, eztán hogyan működik a dolog. A terület nincs kimérve, nem tudni, a közös tulajdonon belül hol van az állami föld, arra hogyan lehet pályázni. Ami a legfontosabb, folytatni kellene a munkákat, hiszen hamarosan megjönnek a fagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!