Gazdaság

2011.11.21. 12:07

Az IMF megkapta a hivatalos felkérést Magyarországtól

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió megkapta a felkérést a magyar kormánytól egy pénzügyi megállapodás megkötése ügyében - tudatta hétfőn washingtoni keltezésű közleményében az IMF vezérigazgatója.

MTI

Christine Lagarde jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.
   
Hasonló tartalmú közleményt adott ki az Európai Bizottság is, amely szerint a magyar kormány abbéli szándékát jelezte, hogy bármilyen európai támogatás csupán elővigyázatossági célú lenne. A Bizottság közölte: az EU-s tagállamokkal és az IMF-fel szoros együttműködésben vizsgálja majd a magyar kérést.
   
Az IMF vezérigazgatója arról is tájékoztatott, hogy a jelenleg Budapesten tartózkodó delegáció a szervezet statútumának IV. cikkelye szerinti éves országjelentésről tárgyal, így egy új megállapodásról való egyeztetésre nincs felhatalmazása. A szakemberek az új megállapodásról Washingtonba való visszatérésüket követően kezdik meg a konzultációkat az IMF igazgatóságával. Az országjelentésről később folytatják a tárgyalásokat Budapesten - közölte Lagarde.
   
Az EU bizottság eközben arról tájékoztatott, hogy szakemberei már befejezték a két héten át tartó, a 2009. évi hitelmegállapodás utóvizsgálatával kapcsolatos munkájukat, és visszatértek Brüsszelbe.
   
Hétfőn az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Amadeo Altafaj Tardio szóvivő arról számolt be, hogy a magyar kormány által küldött kérvényben nem szerepelt a kért támogatás mértékére vonatkozó konkrét összeg. Elmondta továbbá, hogy a levelet hétfőn kapta meg a Bizottság és "még nagyon korai lenne megállapítani, hogy Magyarország teljesíti e a feltételeket ahhoz, hogy megkezdődjenek a tárgyalások".
   
A magyar kormány csütörtökön jelentette be, hogy új típusú együttműködésről kezdeményez tárgyalásokat a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Unióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!