Gazdaság

2011.10.12. 06:08

Újabb csapás a bankokra

A legnagyobb lakossági bankok veszítenek a legtöbbet azon, hogy a megyei önkormányzatok számlavezetését a kincstár veszi át - írja a Világgazdaság az érintettek nyilatkozatai alapján.

MTI

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint a legtöbb számlatulajdonost ugyanakkor feltehetően az önkormányzati piacon is vezető OTP Bank veszíti el.
A kormány és a megyei önkormányzatok között nemrég kötött megállapodás értelmében ugyanakkor az állam nem csak a megyei önkormányzatok által létrehozott intézményeket és azok feladatait és finanszírozását veszi át. A szerződés egy pontja arra is kötelezi az önkormányzatokat, hogy maga az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek a Magyar Államkincstárnál vezessék a folyószámlájukat. Így a megyei önkormányzatok kiürítésével a hitelintézetetek több ügyfélkategóriát is elveszítenek: a folyószámlájukat náluk vezető és betétjeiket náluk kamatoztató megyei önkormányzatokon kívül az általuk irányított szerveket, valamint az államnak átadott alapítványokat, közalapítványokat, for- és nonprofit társaságokat, és gazdálkodó szervezeteket is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a helyi önkormányzatok a teljes hitelintézeti szektornál elhelyezett betéteinek értéke 340,3 milliárd, hiteleiké pedig 469,9 milliárd forintot ért el június végén. Ezek az összegek a bankok, szövetkezeti hitelintézetek és fióktelepek összesített mérlegfőösszegének 1,0, illetve 1,4 százalékát teszik ki. Az viszont nem olvasható ki a felügyeleti statisztikából, hogy ezek az állományok hogyan oszlanak meg a helyi és a megyei önkormányzatok között - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!