Gazdaság

2011.10.17. 17:40

Iránytű Európához...

Horvátország uniós csatlakozására készíti fel az ottani kis- és középvállalkozásokat az a nemrég indult határon átnyúló projekt, amelynek vezető partnere a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

Varga Lívia


- A program neve EU Compass, azaz Európai Iránytű. A lényege pedig, hogy átadjuk a csatlakozási előkészületekben és uniós együttműködésben, illetve a pályázati rendszerek kialakításában szerzett tapasztalatainkat a határ menti vállalkozásfejlesztési szervezeteknek és gazdasági kamaráknak, valamint a térség gazdasági szereplőinek, hiszen Horvátország uniós csatlakozása már csak idő kérdése - bocsátja előre Nagy András, a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a felgyűlt tapasztalatok átadása  persze a magyar kkv-k számára is hasznot hajt, hiszen lehetőségük nyílik értékes üzleti kapcsolatok kialakítására a horvát partnerekkel. - A mai válságos időkben az export a túlélést jelentheti a hazai kkv-k számára.

A 2012. augusztus 31-én záruló, egyéves projektre több mint 200 ezer eurót nyert a ZMVA és öt partnere.

- A varasdi kamarával való kapcsolat nem új keletű, több sikeres közös projekt van már mögöttünk.  Rajtuk kívül  horvát részről még két fejlesztési ügynökség működik közre a programban, magyar oldalról pedig a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A háromfajta szervezet, úgy gondolom, jól kiegészíti egymást.

A projekt célja továbbá egy speciális EU szakértői adatbázis, tudásalap kialakítása, könnyen elérhető információs csatornák és speciális tanácsadási szolgáltató hálózat kifejlesztése. Ezen túl kialakítanak három EU info pontot is a horvát partnerek szervezeteibe integrálva. Ezek ugyancsak abban segítenek majd, hogy a horvát vállalkozók minél többet tudjanak meg a csatlakozás feltételeiről és a tagság kínálta lehetőségekről. Az itt dolgozó informátorokat többnapos tréning keretében készítik fel arra, hogy képesek legyenek információkat szolgáltatni az uniós források és alapok elérésének mikéntjéről.

A siker érdekében egy év alatt 35 projekteseményt és 9 kétnyelvű rendezvényt tartanak, ötféle kiadványt készítenek a tapasztalatokról, ezek összesen 8250 példányban jelennek meg, s közvetlenül közel négyszáz szervezethez, vállalkozáshoz s egyéb résztvevőhöz jutnak majd el.

- Az EU Compass persze nem előzmény nélküli, teszi hozzá Nagy András. A nemrég zárult Premudra projekt a vártnál jóval nagyobb sikert aratott a határ menti kkv-k körében: rengeteg vállalkozói kapcsolat alakult, a projekt honlapján több száz magyar és horvát vállalkozás regisztrálta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!