Gazdaság

2011.09.08. 17:21

Kapcsolatok Indonéziával: Zalában alakítanak ki logisztikai központot

Szerdán Hévíz, csütörtökön Nagypáli adott otthont annak a gazdasági fórumnak, amelyen az Indonéz Kereskedelem-fejlesztési Központ delegációja ismerkedett meg a térség szolgáltatásaival és beruházási lehetőségeivel.

Horváth A. Attila

Nusa Eka diplomata, az indonéz kereskedelmi minisztériumhoz tartozó budapesti központ igazgatója munkatársaival a Nagypáli Fejlesztési Övezet Kft. szervezésében érkezett Zalába, tudtuk meg ez utóbbi cég ügyvezetőjétől, Bolek Zoltántól. Az indonéz küldöttek szerdán Hévízen találkoztak közéleti és gazdasági vezetőkkel, csütörtökön pedig Nagypáliban, az ökocentrumban várta őket szakmai program. Először Köcse Tibor polgármester mutatta be a települést, majd Nusa Eka szólt arról, hogy reményei szerint sikerül együttműködést kialakítaniuk a zalaiakkal.

– Szervezetünk elsősorban az indonéz exporttermékeket promotálja szerte a világban, de ez fordítva is működik, azaz segítünk abban, hogy a magyar termékek eljussanak az indonéz piacra – mondta.


A találkozón – ahol gazdasági, fejlesztési és turisztikai szervezetek is bemutatkoztak – elhangzott: Indonéziáé a délkelet-ázsiai térség legerősebb gazdasága, ez a világ 4. legnépesebb országa és legnagyobb muszlim állama. Gazdasága a válság ellenére egyre nagyobb mértékű GDP-növekedést produkál, elsősorban a belső kereslet miatt. Az ország importja egy év alatt 40 százalékkal nőtt; e folyamatban szeretnének részt vállalni a zalai gazdasági szereplők is.

Bolek Zoltán elmondta: a vendégekkel közösen szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy Zalában alakítják ki a Délkelet-Ázsiába exportáló magyar cégek logisztikai központját, valamint arról, hogy Nagypáli közvetítő szerepet vállal az indonéz termékek megismertetésében és segít a kapcsolatfelvételben. 



Gazdaság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!