Gazdaság

2011.08.16. 13:08

Munka törvénykönyve: a szakszervezetek érdemi egyeztetést szeretnének

A szakszervezetek folytatni szeretnék az egyeztetéseket az új Munka törvénykönyvéről a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), a kormánnyal és a munkáltatókkal - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet négy szakszervezet tartott kedden Budapesten.

MTI

OLDALTÖRÉS: LMP: az ápolónőket is elűzik az országból


LMP: az ápolónőket is elűzik az országból


LMP: az ápolónőket is elűzik az országból

LMP: az ápolónőket is elűzik az országból

Az LMP szerint további ápolónők elvándorlását eredményezheti, ha elfogadják az új munka törvénykönyvének tervezetét, amely negyedére csökkentené az éjszakai műszakpótlékot és megszüntetné a délutánit.

Az ellenzéki párt keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a közelmúltban csoportosan távozott negyven nővér a pécsi klinikáról Németországba, ahol a nettó kezdő fizetés átszámítva jóval félmillió forint felett van. A kormány most mégis azt vette a fejébe, hogy még jobban megsarcolja azokat, akik eddig még nem mentek el - fogalmaznak.
   
Az LMP közli: bár javaslatokat nyújtottak be, hogy megállítsák az egészségügyi dolgozók elvándorlását, a várólisták növekedését, mindhiába; "a kormány pénzkivonással és egykulcsos adóval sújtotta az ágazatot és az ott dolgozókat".
   
Még ha a szaktárca részéről látszik is a jó szándék - hiszen ők bérpótlékot ígérnek - Matolcsy György és Orbán Viktor láthatóan eltökélték, hogy agyagba döngölik az állami egészségügyet - teszi hozzá az LMP, amely szerint ha a nővérek jövedelmét 30-40 százalékkal csökkentő új munka törvénykönyve hatályba lép, a kórházak "lehúzhatják a rolót".
   
A még ellenzéki Fidesz a szociális népszavazáson azzal kampányolt, hogy mindenkinek biztosítani kell az egészségügyhöz való hozzáférést. Az LMP ezzel messzemenően egyetért - áll a közleményben, amely úgy zárul: "ha tehát az Orbán-kormány nem vet gátat azonnal az orvosok és nővérek elvándorlásának, ha folytatja a pénzkivonást, az ellátórendszer zsugorítását, és életbe lépteti az egészségügyi dolgozókat különösen sújtó új munka törvénykönyv tervezetét, akkor ismét elmondhatjuk, hogy a Fidesz hazugsággal került hatalomra".

Ezek is érdekelhetik