Gazdaság

2011.08.15. 06:00

Csekkenként 11 ezer forintot hagytunk a postán tavaly

Folyamatosan csökken a postai sárgacsekk-forgalom. A válság kirobbanása óta a feladott összeg és a szelvények száma is évről évre kevesebb.

Varga Lívia

A töbség még mindig a jó öreg sárga csekket részesíti előnyben más, korszerűbb, kényelmesebb fizetési módokkal szemben, ha ki kell egyenlíteni például a rezsiszámlákat. A Magyar Posta adatai szerint tavaly a háztartások átlagosan mintegy hetven készpénzátutalási megbízást fizettek be, vagyis havonta hozzávetőleg hat csekkel a kezünkben állunk sorba, hogy apasszuk pénztárcánk vastagságát. Összességében 2800 milliárd forintot hagytunk 2010-ben a postán, szelvényenként mintegy 11 ezer forintot - adott tájékoztatást Hüse Marianna, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

- A válság kirobbanása óta a fizetési számlára történő befizetések teljes piaca csökken - mondja Hüse Marianna -, azaz nemcsak a postai készpénzátutalási megbízás, hanem a bankok által biztosított szolgáltatások forgalma is mérséklődött vagy stagnált.


S jelentős mozgás van a két szektor között is. Azaz vannak, akik a kényelmesebb átutalást, csoportos beszedést választják, s akadnak, akik inkább visszatérnek a sárga csekkhez, amelynek népszerűsége vitathatatlan. A kommunikátor szerint ennek több oka van, és ezek közül csak az egyik, hogy ezt használva a családok ütemezni tudják befizetéseik időpontját.

- Meg kell említeni az egyszerűséget is, hiszen a sárga csekkek döntő többsége már teljesen megszemélyesítve kerül a fogyasztókhoz, nekik csak néhány esetben kell a nyomtatvány kitöltésére időt szánni. Ez a fizetési mód megbízható is, hisz az összeget a posta, a jogszabályban előírt határidőben, vagyis a felvételt követő második munkanapon továbbítja a kedvezményezett számlavezető bankjához. Mindezek mellett az ügyfelek a csoportos beszedési megbízással ellentétben minden esetben kontrollálni tudják a fizetendő összeg nagyságát, jogosságát, szükség esetén a befizetést megelőzően felvehetik a kapcsolatot a szolgáltatóval.

A szóvivő megemlítette: a banki díjkiegyenlítéshez nélkülözhetetlen valamilyen lakossági folyószámla, melynek számlavezetési díja van.

Persze, a sárga csekk sincs ingyen, csak a költségek - a posta hivatalos tájékoztatója szerint darabonként minimum 110 forint - nem közvetlenül a fogyasztót terhelik. Ám abban biztosak lehetünk, ezt a költséget a szolgáltatók beépítik a kiszámlázott összegbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!