Gazdaság

2011.08.17. 16:39

2012-ben öt szombaton is dolgozni kell

Jövőre nyolc hosszú hétvége szakítja majd meg a dolgos mindennapokat, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a munkaszüneti napok közül sok esik hétvége közelébe, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig pihenőnappá alakítaná a közelükbe eső munkanapokat.

MTI/AP

Ezekben a napokban bizonyára sokak gondolnak arra: milyen jó lenne, ha augusztus 20-a szombat helyett valamelyik munkanapra esne. Nos, ezen változtatni sajnos nem lehet, jó hír azonban, hogy jövőre az ideinél jóval több hosszú hétvége vár majd ránk, az egyik épp augusztus 20-a környékén. A rossz hír, hogy cserébe öt szombaton is dolgozni kell majd...

A napokban jelent meg a kormányportálon Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendelettervezete, melynek hatálya, ha hivatalos rendeletté válik, kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatók, illetve az általuk foglalkoztatott dolgozók munkarendjére.

De nézzük a részleteket! A nemzeti ünnepek alakulása miatt jövőre összesen nyolc hosszú hétvégénk lesz, mindezt azonban nem ússzuk meg „büntetlenül”, cserébe ugyanis öt szombaton kell dolgoznunk majd. A rendelettervezet szerint a hivatalos munkaszüneti napokhoz kapcsolódva pihenőnap lehet március 16. péntek, április 30. hétfő, október 22. hétfő, november 2. péntek és december 24. hétfő. Azaz az 1848-as és az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a munka ünnepe és a mindenszentek négy-, a karácsony pedig ötnapos pihenésre adhat majd alkalmat. Érdekes azonban, hogy december 31-e, ami hazánkban hivatalosan munkanap, hétfőre esik, s a miniszter mégsem nyilvánította pihenőnappá, beáldozva érte egy újabb szombatot. Visszaugorva az év elejére: január 1-je jövőre sajnos vasárnapra esik, augusztus 20-a viszont – a február 29-i szökőnapnak hála – hétfőre. Húsvét április 8-9-én lesz, pünkösd pedig május 27-28-ra esik.

S persze még idén is van néhány ünnepünk.
Ezek közül sajnos nem csak augusztus 20. esik hétvégére, október 23. is vasárnap lesz. November 1-je viszont kedd, így az ezt megelőző hétfőt megkapjuk, cserében azonban ugyanazon hét szombatját (november 5.) munkanappá nyilvánította a miniszter. A karácsony idén háromnapos ünnep lesz, 24-e ugyanis szombatra esik, s így a szilvesztert is a hét hatodik napján ünnepeljük majd.
Ha a KDNP-n múlna, nem dolgoznánk augusztus 15-én, Szűz Mária mennybemenetelének ünnepén, azaz Nagyboldogasszony napján sem, sőt, a kereszténydemokraták nagypénteket is munkaszüneti nappá nyilváníttatnák...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!