Gazdaság

2011.07.22. 06:29

Reálhozam: a postás kétszer csenget

Vannak, akik már ezen a héten megkapták, augusztus végéig azonban biztosan mindenki hozzájut egykori magánnyugdíjpénztára által elutalt reálhozamához, feltéve, ha ajtót nyit a postásnak. Persze, aki úgy kérte, annak bank- illetve önkéntes pénztári számláján landol az összeg.

Varga Lívia

Információink szerint négy kisebb magánnyugdíjpénztár - a Honvéd, a Postás, az Évgyűrűk és az Életút - már jóval a július 20-i határidő előtt visszaigényelte a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól az egykori tagokat megillető összeget. Úgy tudjuk, ezen kasszák közül az Életút volt a leggyorsabb, amely a tagok nagy részének már tovább is utalta a pénzt, így az egykori életutasok közül az, aki bankszámlájára kérte az összeget, valószínűleg már meg is kapta azt. A pénztárak zöme azonban július 20-án igényelte vissza a reálhozamot és a tagdíjkiegészítést, amit az alap pár napon belül átutal számukra.

- Az összeg jóváírását követően a kasszáknak 8 munkanapjuk van arra, hogy elindítsák az utalást - fogalmaz Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője -, a Magyar Posta pedig egy MNB-rendelet határozott időre szóló módosítása alapján a megérkezéstől számítva 20 munkanapon belül kézbesíti a pénzt.

Megdöbbentő, de az egykori tagok közel fele a nyugdíjpénztári felhívásra sem rendelkezett arról, hova kéri a reálhozamot. Számukra a posta a kasszák nyilvántartásában szereplő címre kézbesíti a pénzt. A nyilatkozók közül a legtöbben a postai kifizetést választották, ennél valamivel kevesebben a banki átutalást. Azok száma, akik az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni, illetve önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra kérték az összeget, elenyésző.

A héten már a posta is elkezdte kézbesíteni a reálhozamokat, ám, mint Hüse Marianna szóvivőtől megtudjuk: a pénztárak többsége most kezd utalni, így a kézbesítés a postai feldolgozást követően a jövő héten vesz nagyobb lendületet. Arról, hogy hány egykori tag kapja meg ily módon a neki járó summát, a postának is csak becslései vannak.

- Kézbesítőink az elkövetkezendő hetekben viszik ki a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést, illetve az ezek megérkezéséről szóló értesítést - mondja Hüse Marianna. - Amennyiben az összeg 150 ezer forint alatt van, a postás személyesen fizeti ki azt az egykori tag otthonában, ám, ha meghaladja a 150 ezret, az érintett értesítőt kap arról, melyik postán veheti át a pénzt.

Ha a kézbesítés időszakában a volt pénztártag nincs otthon, a zökkenőmentes kifizetések érdekében a posta lehetőséget kínál arra, hogy a kiutalt összegeket - a pénztári utalás időpontjától függetlenül - szeptember 16-ig vegyék át a jogosultak, illetve maguk helyett meghatalmazottat bízzanak meg.

- Azoknak, akik az első értesítés után nem veszik át a letétbe helyezett összeget, kézbesítőink szeptember 12-én még egyszer kivisznek egy értesítőt, a szeptember 16-i határidő azonban jogvesztő, azaz az addig át nem vett kifizetéseket a posta köteles visszaküldeni az egyes magánnyugdíjpénztárakhoz - figyelmeztet a kommunikátor.

A visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztárak a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják át, hogy ott jóváírhassák azt az egykori tag tb-rendszerben létrejövő egyéni számláján, azaz a reálhozam virtuális pénzzé válik...

Amennyiben valaki csak most döbben rá, hogy lakcímváltozásáról nem értesítette magánnyugdíjpénztárát, akkor sincs minden veszve, nyugtat meg mindenkit Hüse Marianna.

- Ilyen esetben elsősorban a pénztárnál szükséges jelezni a változást, de a postát is feltétlenül értesíteni kell, hiszen elképzelhető, hogy a kassza már átadta számunkra az összeget. Ilyenkor annyi a teendő, hogy az ügyfél bejelenti az új lakcímét vagy tartózkodási helyét, s ebben az esetben mi az utánküldés szolgáltatásunk keretében, térítés ellenében oda kézbesítjük számára a pénzt - szögezi le a szóvivő, hozzátéve: elképzelhető, hogy lesznek posták, ahol az utalványok felhalmozódása miatt a területi igazgatók rendkívüli nyitva tartást rendelnek el, s az érintettek ne lepődjenek meg akkor sem, ha a postás valamikor délután 5 és este 8 közt csenget náluk. - Fontos, hogy a név, emelet, ajtószám a társasházakban mindig legyen kint a postaládákon, a kertvárosi övezetekben pedig jól láthatóan legyen feltüntetve a házszám, hogy a küldemény valóban célba érjen. S nem elhanyagolható a jó minőségű levélszekrény sem, ne egy doboz vagy cső helyettesítse azt, a kézbesítő ugyanis csak biztonságos, névvel, címmel jelölt postaládában hagyhatja ott az értesítőt.

A Stabilitás Pénztárszövetség becsült adatai szerint az 1998. és 2010. közötti időszakban a pénztárak 220 milliárd forint körüli reálhozamot termeltek. A tagdíj-kiegészítés összege a vizsgált időperiódusban 41,7 milliárd forintot tett ki. Így a számítások alapján a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak kifizetendő összeg meghaladhatja a 260 milliárdot.

A Stabilitás Pénztárszövetség becsült adatai szerint az 1998. és 2010. közötti időszakban a pénztárak 220 milliárd forint körüli reálhozamot termeltek. A tagdíj-kiegészítés összege a vizsgált időperiódusban 41,7 milliárd forintot tett ki. Így a számítások alapján a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak kifizetendő összeg meghaladhatja a 260 milliárdot.

Eddig 800 ezer a csúcs

Az első hat-hét pénztár visszaigénylései alapján egy tag átlagosan 124 ezer forintot kap, ez azonban csalóka, a szakemberek szerint ugyanis több adat birtokában ez a szám minden bizonnyal kisebb lesz, s az átlagot szintén lefele húzza, hogy az egykori tagok 25-30 százaléka nem kap reálhozamot. A kifizetések összege ez idáig jellemzően 50 és 350 ezer forint között volt, a csúcstartó 800 ezer forintot kap pénztárától, ám az előzetes adatokból úgy tűnik: lesz milliós kifizetés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!