Gazdaság

2011.07.27. 15:10

Éledezik a belső fogyasztás

Májusban év eleje óta nem látott mértékben, 0,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilishoz képest. A múlt év azonos időszakához képest 0,7 százalékos volt a növekedés, ez az elmúlt 8 hónap legmagasabb értéke.

Varga Lívia

Így kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH napokban közzétett kiskereskedelmi forgalomról szóló jelentését. Az adatok az elemzőket is meglepték.

- A konszenzust és saját optimistább várakozásunkat is meghaladta a hazai kiskereskedelmi forgalom májusi értéke, ez hosszú idő óta az első pozitív meglepetés - tájékoztatta lapunkat Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. - A kiskereskedelmi forgalom éves összehasonlításban 0,7, míg havi szinten 0,5 százalékkal nőtt. Ezek a számok lehetnek az első jelei annak, hogy végre megindult az adócsökkentések miatt várt fogyasztásnövekedés, bár egyelőre óvatosság indokolt, mert a növekedés és a pozitív meglepetés nem volt jelentős, így érdemes még a következő néhány hónap adatát is megvárni. A reálhozam kifizetést várakozásunk szerint nagyrészt megtakarítják a háztartások, és a fogyasztás csak lassan kap erőre, mivel a munkanélküliség továbbra is magas, a gazdasági kilátások nem javulnak, és a svájci frank erősödése komolyan emeli a devizahitelesek adósságterhét. Mi alapesetben azzal számolunk, hogy az első fél év stagnálását követýen a második fél évben 2-3 százalékos mértékre gyorsul a kiskereskedelem növekedése, ami éves szinten 1-1,5 százalékos átlagos növekedést jelentene, így a kockázatok egyelőre lefelé mutatnak, vagyis még ezt a visszafogott prognózist is csökkentenünk kell, ha a következő hónapokban nem következik be a várt gyorsulás.


Az országos kiskereskedelmiüzlet-hálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben  májusban 646 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, amely  1,3 milliárd forinttal haladja meg az áprilisi, 45 milliárddal pedig a tavaly májusi adatot.  Az első öt hónapban 2919 milliárdos forgalom realizálódott.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene  májusban és az első öt hónapban összességében  stagnált. A forgalom jelentős részét, 90 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai májusban szintén nem változtak. Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene  májusban 1,7 százalékkal nőtt, az első öt hónapban azonban   nem változott. Májusban az átlagost meghaladó volt az emelkedés az illatszer-, a textil-, a ruházati és a lábbeli-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben. A bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, illetve az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene viszont továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakától, azonban a csökkenés mértéke a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött. Az üzemanyagtöltő állomások eladásai  májusban 1,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi alacsony bázishoz képest, az év első öt hónapjában pedig  0,3 százalékkal mérséklődtek 2010 azonos időszakához képest.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint májusban a kiskereskedelmi eladások az EU 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban pedig 1,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb, 14,3 százalékos növekedést Luxemburgban, a legnagyobb, 8 százalékos visszaesést Portugáliában mérték. Hazánk Lengyelországgal és Lettországgal holtversenyben a 9. legjobb eredményt produkálta a kiskereskedelmi forgalom éves dinamikáját tekintve, olyan országokat megelőzve, mint Németország, Ausztria, Dánia és régiós versenytársunk, Szlovákia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!