Gazdaság

2011.06.29. 02:29

Nem lehet csodát várni

Mire számíthat idén a zalai turisztika, vendéglátás? Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják ezt a folyamatot? Ez iránt érdeklődtünk idegenforgalmi szakemberektől.

Hajdu Péter

 

- Az idei évtől nem lehet csodát várni a nyugat-balatoni térségben, mert semmi olyasmi nem történt, ami megváltoztatná a trendeket. Ez azt jelenti, hogy ha a tavalyi szintet hozzuk, esetleg egy százalék körüli emelkedés bekövetkezne, az már nagyon pozitív dolognak számítana. Csak tartunk tőle, hogy ez nem így lesz. Valószínűnek tartom, a leszálló ág még nem szűnik meg, ami azt jelenti, a tavalyi évnél egy kicsit gyengébbre számítunk - mondta Tarr László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda vezetője.

 

Az elmondottakat részletezve közölte, azt, hogy nem történt semmi különös, úgy érti, nem voltak új szállodai beruházások, vagy kalandparknyitás, nem volt olyan beruházás, ami több vendéget vonzana.

- A benzinárak emelkedésétől kezdve, más gazdasági hatások is közrejátszottak ebben. A külföldiek komolyan mérlegelik az utazási költségeket. A németek száma valószínűleg tovább csökken itt a Balaton nyugati részén, mert az olaszok, törökök erőteljes kampányai elviszik innen a vendéget. Ezen a részen csak egyetlen négycsillagos szálloda van, ami nemrég nyílt Vonyarcvashegyen, a Hotel Zenit. Több ilyen színvonalú szállás nincs. Viszont Siófokon, Balatonfüreden és más Balaton-parti városokban elég sok található belőlük. A szálláshelyek szempontjából a zalai Balaton-part rosszul áll. Ez az összetételükben is megmutatkozik, tehát még mindig magas azoknak a fizető vendéglátóknak az aránya, akik ezt nem profi módon űzik, és még mindig alacsony a szállodai férőhelyek száma, és ez minden kategóriában elmondható. Júliusban és augusztusban ugyan megtelnek a meglevő szállodák, de a szezonhosszabbítás kerékkötője a magasabb minőségű szálláshelyek hiánya. Ez tudná csak ellensúlyozni a Balaton kéthónapos szezonalitását - említette a szakember.

- A 2009-2010-es mélyrepülés után idén mindenképpen a vendégszám növekedésére számítunk. A tavalyi 42 százalékos foglaltságunk már jobb lesz, ezt az elmúlt féléves adataink is alátámasztják - mondja Simonné Mester Ildikó, az egerszegi Arany Bárány Hotel szállodavezetője.

A megye különböző részein a vendégfogadás lehetőségei jelentősen eltérnek, a Balaton-parthoz képest például a megyeszékhely lehetőségei jóval kisebbek, illetve a vendégkör is speciális.

- Mi mindig az üzleti turizmusból éltünk, az üzletemberek fogadására rendezkedtünk be. A szobáink komfort fokozatával őket próbáljuk minél kényelmesebb körülmények között kiszolgálni. Például az internet ellátottság nálunk az egyik legfontosabb tényező. Évek óta próbálkozunk a belföldi turisták felé is nyitni egy-egy nyári hétvégi csomaggal. Több éve együtt dolgozunk az aquaparkkal, beépítjük a csomagjainkba a belépőiket. De ez minimális vendéget hoz, annyira időjárásfüggő és pénzfüggő. Felkészültünk a falumúzeumból, a Göcseji Múzeumból, tartjuk a kapcsolatot a turinform irodával, figyeljük, milyen események vannak a környéken, hogy programot tudjunk ajánlani a vendégeknek.

A szállodavezető elmondta, mindezen törekvéseik ellenére számukra az üzleti élet intenzitása a mérvadó.

- Nálunk a szezon is fordított az üdülőhelyekéhez képest. Az ősz és a tavasz közötti időszak jelenti a nagyobb forgalmat. Ilyenkor, a nyári szezonban az üzletemberek is szabadságra mennek, nálunk ilyenkor esik vissza a forgalom, körülbelül augusztus közepéig - mondta a szállodavezető, s arra a kérdésünkre, helyzetükben mi számít a legjelentősebb forgalomnövelő tényezőnek, elmondta, a gazdaság változásait egy-két hónapos csúszással megérzik.

A cégalapítások, újabb munkáltatók megjelenése a megyeszékhely térségében nyilván élénkítő hatást fejtene ki számukra.

A cégalapítások, újabb munkáltatók megjelenése a megyeszékhely térségében nyilván élénkítő hatást fejtene ki számukra.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Navracsics Tibor: növelni kell a gazdasági aktivitást

Forgalomcsökkenés: a vevők már versenyeztetik az üzleteket

 Stagnál a vendégéjszakák száma

  

 

 Turizmus dosszié itt!

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!