Gazdaság

2011.06.28. 15:01

Navracsics Tibor: növelni kell a gazdasági aktivitást

Gazdasági aktivitás tekintetében Magyarország utolsó előtti Európában, csupán Máltát tudjuk megelőzni. Tízmilliós hazánkban mindössze 3,8 millió ember dolgozik, ők tartják el a többieket. Ráadásul az eltartottak között életerős emberek is vannak! Mindez tarthatatlan, szögezte le dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Tremmer Tamás

Az elmúlt 10-15 év legnagyobb kérdése, miként indul be a gazdasági fellendülés hazánkban, Európa más országaihoz hasonlóan hogyan lehet fenntarthatóvá tenni a gazdasági aktivitást. Ehhez tíz év alatt egymillió munkahelynek kell létrejönnie vagy legalábbis legálissá válnia. Közép-Európán belüli versenyképességünk egyik legfontosabb biztosítéka, hogy mennyiségi tekintetben is felvegyük a versenyt a velünk hasonló nagyságú országokkal. A miniszterelnök példaként hozta fel a hasonló nagyságrendű Csehországot, ahol egymillióval többen dolgoznak, mint nálunk. Mindez elgondolkodtató, mondta dr. Navracsics Tibor.

Magyarország kicsi és nyitott gazdaság. Nagyon nagy az exporthányad, a külföldi befektetések aránya. Csakhogy ez a nyitottság ma azt jelenti, hogy szinte kizárólag az unió piacára szállítunk, vagyis tulajdonképpen a gazdaságunk az Európai Unió felé mégiscsak zárt. Ha tovább konkretizáljuk, a magyar gazdaság egyértelműen a németnek kiszolgáltatott.

A kormánynak ilyen körülmények között kell gyorsítani a kilábalás lehetőségét. Mit lehet tenni? Két út áll előttünk. Egyik a szerkezeti átalakítás a munkaerőpiac, a szociálpolitika, a nyugdíjak, a képzés területén. Ennek érdekében felülvizsgálják a korkedvezményes, korengedményes, a rokkantnyugdíjazás rendszerét. Szándékuk szerint mindenki számára meg kívánják teremteni a lehetőségét annak, hogy aki munkaképes, dolgozni tudjon. Az ország szekerét csak együtt tudjuk kitolni abból a mély kátyúból, amelybe az elmúlt években beleragadt.

 



Az intézkedések azt eredményezhetik, hogy a magyar gazdaság a meginduló növekedéskor már korszerűbb szerkezettel tudjon csatlakozni a világgazdasághoz, kedvezőbb feltételeket tudjanak kínálni a befektetőknek. A másik lehetőség, hogy nyitjuk az országot más irányokba, új piacokat keresünk. Ebből a szempontból rendkívüli a kínai miniszterelnök budapesti látogatása. A gazdasági hatalom Kína stratégiai partnere lehet hazánknak.

Az elmúlt egy évben számtalan olyan lépést tett a kormány, amely azt a célt szolgálja, hogy versenyképes legyen az ország. A miniszterelnök-helyettes szerint idetartozik az adórendszer átalakításának megkezdése. Ezzel azt erősítik, hogy aki többet dolgozik, több bért is vihessen haza, megérje szorgalmasnak lenni. A segély alapú megélhetésből minél több embert át kívánnak terelni a munka alapúba. A meghirdetett Új Széchenyi-terv is azt a célt szolgálja, hogy ahol lehet, források felhasználásával a gazdaság számára fejlesztési lehetőséget nyissanak.

 



A munkát kell megtenni mindennek az alapjává. Ezért terveznek új közmunkaprogramokat, amelyeket január 1-jétől tömegesen fognak beindítani. Ha többet dolgozunk, több értéket tudunk előállítani, a terhek is többfelé oszlanak meg.
Az államadósság csökkentése ugyancsak rendkívüli fontosságú. Ennek mértéke ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja az országnak folyósított hitel kamatlábát is. S ha drága a hitel, drágán lehet pénzt pumpálni a gazdaságba. A bankok pedig rendkívüli feltételekkel adnak hiteleket. Így az államadósság csökkentése a gazdaság élénkítéséhez is vezet.


Kiszolgáltatottan a belső piacnak
 
- Dr. Navracsics Tibor elmondta, az elmúlt időszakig úgy tűnt, a világ kilábalóban van a gazdasági válságból.

- A legutóbbi statisztikai adatok azonban már ké-telyeket ébresztenek. Hangsúlyosan vonatkozik ez az Európai Unióra, ahol tisztán látszik, az eurózóna igen mély válságot él át.

- Számunkra mindez azért nagy jelentőségű, mert hazánk az egyik leginkább kiszolgáltatott az unió belső piacának, elsősorban a németnek.

 

A fórum témái:

Forgalomcsökkenés: a vevők már versenyeztetik az üzleteket

Stagnál a vendégéjszakák száma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!