Gazdaság

2011.05.10. 05:29

Miért nő a törlesztés? Baj van a hitelekkel

Elsősorban a bankokkal voltunk elégedetlenek, ezen belül legtöbb problémánk a lakás- és gépjárműhitelekkel adódott az idei első negyedévben, derül ki a PSZÁF-hoz érkezett fogyasztói beadványok összesítéséből.

Varga Lívia

Előfordult, hogy a bank úgy rakott fel valakit a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR, lánykori nevén BAR-lista), illetve úgy mondott fel egy kölcsönt, hogy az ügyfél nem is esett késedelembe, ad ízelítőt a hozzájuk érkezett panaszokból Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

- Olyan esetünk is volt azonban, hogy a fizetési nehézséggel küzdő adós családtagja jelezte a banknál: beszállna a törlesztésbe, ám ott arra hivatkozva, hogy időközben rendeződött a tartozás, nem hagyták ezt. Később a bank egy értesítéssel sokkolta a korábban megnyugtatott családot, melyben arról tájékoztatta az adóst: felkerült a BAR-listára, s a késedelmes tartozás miatt büntetést kell fizetnie.

- Arra is volt példa, hogy a kezest csak akkor tájékoztatták a késedelemről, amikor a tartozás már súlyos százezrekre duzzadt, s emiatt ő is bekerült a KHR-be - folytatja a felügyelet szóvivője, hozzátéve: tavaly összesen 197 ezer panasz érkezett a pénzügyi intézményekhez, ebből mintegy 165 ezer a bankokhoz.


Az idei első negyedévben összesen 1716 beadvánnyal fordultak a fogyasztók a felügyelethez, mely az előző negyedévinél 13,9 százalékkal, az előző év azonos időszakában regisztráltnál pedig jelentősen, 46,9 százalékkal kevesebb. A PSZÁF ügyfélszolgálatát ezen túl az idei első három hónapban 10 ezer 291 fogyasztó kereste fel, tájékoztatást, információt kérve a felügyelettől.

- A panaszok több mint 62 százalékát a pénzpiaci beadványok teszik ki, ezen belül legnagyobb számban a lakáshitelesek éltek kifogással, s a gépjárműkölcsönöktől alig lemaradva harmadik helyezettként dobogósak voltak még a jelzálogalapú szabad felhasználású hitelekkel kapcsolatos beadványok is - folytatja Binder István. - Sokan a szolgáltatás minőségére panaszkodtak, s a törlesztőrészlet nagyságát tették szóvá, arról érdeklődve például, hogy a forint erősödésével párhuzamosan miért nem csökkent a havi fizetnivaló, s miért emelkedtek a költsé-gek. Persze mindezt előzőleg bankjuknál is megkérdezték, ott azonban nem kaptak választ, holott a pénzintézeteknek kötelessége lenne az ez irányú tájékoztatás. Amennyiben az ügyfél írásban tesz panaszt, azt harminc napon belül meg kell válaszolniuk, ugyancsak írásban. Mivel ez sok esetben elmarad, naponta szórjuk ki az ezzel kapcsolatos határozatokat, százezrekkel büntetve meg az ügyfeleiket nem tájékoztató bankokat.

Az idei első negyedévben a korábbinál sokkal több folyószámlahiteleket érintő panasz érkezett a felügyelethez, a hitelezésen kívüli szolgáltatástípusokat elemezve pedig az látszik, hogy az átutalásokkal kapcsolatos beadványok száma egyetlen negyedév alatt közel megduplázódott, a folyószámla-vezetéssel összefüggő ügyeké viszont a felére csökkent.

Érdekes információkkal szolgál a panaszok intézményenkénti bontása is: a legtöbb bejelentés (71 százalék) továbbra is a bankokkal kapcsolatban érkezett, s figyelemre méltó, hogy a beadványok ötöde ismét a pénzügyi vállalkozásokra esett. Az egyéb kategória több mint 90 százalékát a fogyasztói csoportokat szervező társaságokkal szembeni bejelentések tették ki, az 51 beadvány közel két és félszer annyi, mintamit az előző negyedévben regisztráltak.

A beadványok 30 százaléka a biztosítási szektorral szemben élt kifogással, ezen belül a panaszok közel háromnegyedét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, s a lakás- és életbiztosításokkal kapcsolatos ügyek tették ki, derül ki az összesítésből. A többség ügyviteli hibákról és a kárkifizetésekkel összefüggő problémákról (például az igény elutasításáról s az ügyintézés elhúzódásáról) tájékoztatta a felügyeletet.

A panaszok mindössze 2,1 százaléka volt a pénztári szektorral kapcsolatos, ezen belül a beadványok 75 százaléka a magánkasszákra vonatkozott.


Nem kell az életviteli tanás
Jellemzően a felügyelet és a civil fogyasztóvédelmi szervezetek együttműködésével indult pénzügyi fogyasztóvédelmi irodákba, így a zalaegerszegibe is a problémás hitelek miatt térnek be az emberek, az, hogy valakik a kölcsön felvétele előtt életviteli tanácsot kérjenek, nem jellemző, mondja Binder István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!