Gazdaság

2011.03.26. 09:34

59 millióért nem vitték! Ismét árulják a pokoli tornyot Nagykanizsán

Jelentős összegű bevételre szeretne ingatlanértékesítés révén szert tenni Nagykanizsa önkormányzata. Ez a pénz korántsem nevezhető biztosnak: a költségvetés elfogadásakor Szita László könyvvizsgáló is figyelmeztette a városatyákat, hogy néhány tételtől évek óta nem tud szabadulni a dél-zalai város.

Szalabán Attila

Számos ingatlanától szabadulni igyekszik a városvezetés, van mitől, a település területén több önkormányzati tulajdonú földterület, épület és lakás vár vevőre. Köztük több olyan értékű, melynek eladása jelentősen javíthatná a büdzsé állapotát.

- Három sikertelen értékesítési kísérlet után a közeljövőben újra meghirdetjük a Bartók utca 1. szám alatti tízemeletes épületet, melyet nemrég teljesen kiürítettünk, s azóta lezárva vár új tulajdonosra - magyarázta Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. - Az elmúlt évben nettó 59 millió forint volt a kikiáltási ára, ezt most nyilván a sikertelenség tükrében felül kell vizsgálni. Érdeklődők voltak, ám a versenytárgyalásokra senki nem jött el.


A vagyongazdálkodási szervezet feladata egy Magyar utcai, 900 négyzetméteres ingatlan értékesítése is. Ez szintén jó ideje szerepel az eladási listán, ám idáig nem talált vevőre. Mindenesetre nemrég egy komoly vételi szándékot eláruló ügyfél kereste meg Kámán Lászlóékat, s egy új értékbecslés nyomán talán létrejön az üzlet. Néhány feltételt is érvényesíteni szeretne a kanizsai városvezetés az Eötvös téren ledózerolt terület értékesítésekor, el kívánják érni, hogy a vásárló két megmaradt, ám rossz állapotú épület tulajdonosával is egyezzen meg, így azok az ingatlanok is újuljanak meg. Az ipari parkban pedig mintegy 25 hektár területet ajánlhat fel megvételre a részvénytársaság.

- A Teleki utca elején lebontott házak helyén mintegy 6 ezer négyzetméter üres telekkel rendelkezünk, ennek értékesítésére is előkészületeket teszünk - tette hozzá a vezérigazgató. - A költségvetésben szerepel mintegy 35 millió forint értékben 10 önkormányzati bérlakás eladása is. Ez az éves terv, ám a végrehajtást befolyásolhatja az ingatlanpiac pangása.

Az általunk megkérdezett szakemberek szerint a kanizsai önkormányzat meglehetősen optimista volt, amikor az ingatlanértékesítési bevételeket betervezte a város költségvetésébe. Az ingatlanpiac ugyanis erősen pang, jelenleg csak nagyon nehezen, s nyomott áron lehet eladni. Ezt amúgy Szita László, a kanizsai önkormányzat könyvvizsgálója is jelezte, amikor a 2011-es büdzséről kialakított véleményéről a közgyűlést tájékoztatta. Úgy fogalmazott: az ingatlanértékesítésből származó bevétel előirányzata kockázatot jelent.

Információk szerint a kanizsai önkormányzat nem csak a vagyongazdálkodási részvénytársaságon keresztül akar ingatlanokat eladni. A város vezetése az Ady utcában is meg kíván szabadulni földterületétől, illetve az azon található épületeitől, ugyanakkor tervezi az Erzsébet téri volt nyomdaépület értékesítését is - utóbbi eladása esetén több tízmillió forinttal remélik gyarapítani a városkasszát.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre! 

Eladó egy tízemeletes: 59 milliót akar a város a romos bérházért (szavazással)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!