Gazdaság

2011.02.14. 19:25

Nincs megállapodás a volános bérekről

Nincs bérmegállapodás a Volánoknál, és aránytalan az állami támogatás elosztása, állapította meg hétfőn a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Zala Volán Dolgozói Demokratikus Szakszervezete.

Hajdu Péter


Horváth László, a KMSZ alelnöke elmondta, január végéig sem született megállapodás az alágazati szintű bértárgyalásokon a Volán társaságcsoportban. A munkaadói szövetség nem mozdult el az 1,9-2,2 százalékos bérkorrekciós ajánlatáról. A volános szakszervezetek ezt nem fogadják el, s míg érdemi ajánlatot nem kapnak, abbahagyják a tárgyalásokat. A KMSZ az OÉT 5-6 százalékos ajánlatát tartaná elfogadhatónak. A szakszervezeti vezető közölte továbbá, hogy míg a 24 Volán-társaság összesen 3 milliárd forint állami támogatást kap a közösségi közlekedés fenntartására, addig a BKV ugyanerre 32 milliárdot. Kérik a kormányt a támogatás emelésére, vagy az arányok megváltoztatására. A KMSZ levelet küldött továbbá a nemzetgazdasági miniszternek a Volánok korkedvezmény-biztosítási járuléka csökkentése érdekében. A dolgozói korkedvezmény fenntartásáért a Volánoknak idén átlagosan 130-140 millió forintot kell befizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!