Gazdaság

2011.01.05. 19:21

Évek óta tart a vita: beázik a plafon, ki a hibás?

A mocskos foltot nehezen kerüli el a tekintet, mert az erkélyajtó előtt a mennyezetről lóg a tapéta, a gipszkarton burkolat leszakadni készül. Lehangoló látvány az egyébként kellemes berendezésű, modern lakásban.

Arany Gábor

- Alig egy évvel a beköltözésünk után jelent meg az első folt  - utalt a kezdetekre Laposa Edina, aki 2003 decemberében vette birtokba harmadik emeleti lakását az Alsóerdei út 5-ben, a B lépcsőházban. - Szóltam a közös képviselőnek, aki intézkedett, de a hiba okát nem sikerült kideríteni, a probléma nem szűnt meg. Eddig már négyszer kellett a gipszkartont kicserélni és tapétázni azon a darabon, de már megint átázott, le fog szakadni  mutatta.

 A javítás sürgős lenne most is, de nem lehet helyreállítani a mennyezetet, mert bírósági perré nőtte ki magát a vita, amelyben Laposa Edina magára maradt. A társasház többi lakója ugyanis nem kívánt a bajban osztozkodni, pedig a tetőszerkezet közös tulajdonukban van, s az ennek hibája miatti károkért is együtt felelnek. Csak eme triviális tény bíróság általi kimondását követően szánták el magukat rá, hogy a beruházót perlik be a szerintük hibás teljesítés miatt.

Laposa Edina ugyanis először a házat kényszerült bíróság elé citálni. A Szombathelyen zajló eljárásban dr. Schein István zalaegerszegi ügyvéd képviseli a társasházi közösséget. 

-  A javítás előzetes végrehajtását kértük a bíróságtól a tél és az újból megjelent beázás miatt, aztán majd a perben eldől, hogy kinek a felelőssége a hiba, kinek kell a költségeket viselni - ismertette álláspontjukat dr. Schein István.

Az épület beruházója a Fém Ker 2000 Kft. volt, Nagy László, a cég ügyvezetője eddig elhárított minden felelősséget a történtek miatt. Mint érdeklődésünkre fogalmazott, tud az ügyről, hiszen perbe fogták, de a lakó neki közvetlenül nem jelezte a beázást. Úgy idézte fel, hogy korábban, a garanciális hibák 2005-ös jegyzékében még nem tüntették fel ezt a beázást, csak utólag, visszamenőleg panaszolták. Szerinte a 2005 nyarán történt jégverés áll a probléma mögött, mert az acél cserepes lemezzel fedett tetőt szakszerûtlenül javíttatták ki a lakók. 

- Tudtom és megkérdezésem nélkül zajlott a helyreállítás, szerintem rosszul, tehát nem a kivitelezés hibájára vezethető vissza a lakásbeázás - foglalta össze Nagy László. 


- Ismerjük a problémát, többször jártunk az Alsóerdei úton, megnéztük a tetőt kívülről, és láttuk a lakást is belülről - kezdte érdeklődésükre az építésben közremûködő alvállalkozó cég ügyvezetője, Tornyos Péter. - A tetőszerkezetben fém tartóelemeket is alkalmaztak több helyen, de csak ennél a lakásnál keletkezik lecsapódás, mert véleményünk szerint nem megfelelő ezen a helyen a hőszigetelés, ami miatt hidegben a kondenzálódó pára visszafolyik - magyarázta - Ez nem a mi hibánk, mert ránk csak a tetőlemezelést bízták. Nyári esőzésekkor nem jelentkezett a probléma, tehát a tetőburkolat nem ázik át. A tetőszerkezet előkészítését a beruházó saját kivitelezésben végezte. Ők rakták fel a fóliát is, amely nem a rendszer része, emiatt a tetőre nem is érvényes az ilyenkor szokásos komplett rendszergarancia - tette hozzá.

A probléma vizsgálatára a társasház építőipari igazságügyi szakmérnököt is felkért, aki több hiányosságot tapasz talt. Szerinte a tető héjazata, a füstelvezetés számos hibát mutat. Úgy fogalmazott, a károsodások alapvető oka, hogy a szakszerûtlen kivitelezés mellé átgondolatlan csomóponti kialakítások társultak. Egyes lakások és közös terek nem felelnek meg a teljes szá- tapaszrazsági igénynek és követelménynek. Ezen csak megfelelő bontás és javítás segíthetne. Ezt legalább a problémás helyeken, a tetőn, a kéményeknél tartaná indokoltnak, valamint megfontolandónak látja még a homlokzat utólagos hőszigetelését is a lecsapódások és penészesedések elkerülésére. – Ez csak egy vélemény, amit a bíróság figyelembe vehet, de még nem kaptunk tájékoztatást a döntéséről. Valószínûleg igazságügyi szakértőt is kirendelnek, aki meghatározza, kinek a hibája a beázás, hogyan lehet kijavítani, csakhogy közben leszakad a mennyezet – foglalta össze dr. Schein István. 


KONDENZÁCIÓ
A szakma szerint az acél cserepes lemezfedés számos előnnyel jár, ám fokozottan kell ügyelni a szellőztetésre, kondenzációra. Ezért a lecsapódó pára megfelelő elvezetése csak rendszerbe illeszkedő alátétfóliával oldható meg. Akkor mûködik a rendszer megfelelően, ha a fólia és a héjazat ugyanazon gyártó terméke. A szellőztetéshez pedig megfelelő méretû nyílásokat kell beépíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!