Gazdaság

2011.01.14. 06:00

Bizalmi index: rettentő borúsan látjuk a jövőt!

A magyarok zöme nem bízik abban, hogy anyagi körülményei rövid távon javulni fognak, s a többség borúlátóan ítéli meg az ország gazdasági helyzetét is.

Varga Lívia

Ezen a véleményen van az a harmincas fiatalember is, akivel tegnap délután az egerszegi Kossuth utcán találkoztunk.
- Néhány napja még azt mondtam volna, hogy ha szűkösen is, de megvagyunk, most viszont, hogy valószínűleg elveszítem a munkám, reménytelennek látom a helyzetünket. Családalapításra a párommal nem is merünk gondolni, s egyelőre azt sem tudom, hogy a lakásfelújításra felvett hitelünket hogyan fizetjük tovább.
- A kocsit tavaly ősszel már letettük a drága benzin miatt, most pedig majd megpróbáljuk eladni, s az árából kihúzni valahogy - tette még hozzá a fiatalember, kinek borúlátása teljes mértékben visszaadja a GfK Hungária Corvinus Egyetemmel közös friss felmérésének eredményeit.

A fogyasztói bizalom index lassú növekvő tendenciája ugyanis megtört, a tavalyi utolsó negyedévi adatok a lakosság borúlátását tükrözik. Ezt erősítik a nemzetközi makrogazdasági mutatók, amelyek szintén nem a várakozásoknak megfelelően alakultak. Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója szerint ezen tényezők jól mutatják a fogyasztói bizalom "érzékenységét".


A bizalmi indexhez hasonlóan az év korábbi részében történő emelkedése ellenére az utolsó negyedévben a fogyasztói várakozások indexe is jelentősen visszaesett. Ennek oka, hogy mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott a lakosság körében. Utóbbi esetében különösen a hosszú távú, azaz az öt évre vonatkozó várakozások romlottak. A vásárlási hajlandóság indexe ugyanakkor stagnált, ami valószínűleg a karácsonyi szezonnak tudható be.

- Nézze! Én már jó ideje nyugdíjas vagyok, sok mindent nem remélhetek az élettől, manapság már azt is nagyon meg kell gondolnom, hogy csekélyke nyugdíjamból mire költök. Abban viszont bízom, hogy a gyerekeimnek és az unokáimnak könnyebb lesz - mondta a megyeszékhelyi Kovács Józsefné, akit szintén a Kossuth utcán szólítottunk meg. - A mi családunk helyzete egyébként még jónak mondható, hiszen a gyerekeimnek még megvan a munkahelye, igaz, azért a kevés pénzért nagyon meg kell dolgozniuk. A lányunokám pedig mostanság készül lakást vásárolni a vőlegényével.

Az unoka tehát abba az ötven százalékba tartozik, amely a GfK kutatása szerint úgy gondolkodik, hogy most érdemes ingatlant vásárolni. A hasonló véleményen levők aránya egyébként nőtt a tavalyi utolsó negyedévben, amikor is tízből négyen jó befektetésnek tartották a lakásvételt. Ez nyilván a válság hatására mérséklődő ingatlanáraknak tudható be, ahogy az is, hogy mindössze a válaszadók 9 százaléka gondolta úgy, hogy érdemes lenne eladnia lakását.

A hitelfelvételi kedv ugyanakkor alig változott: a lakosság negyede úgy gondolja, most nem alkalmas az idő hitelfelvételre (az előző időszakban 30 százalék volt az arányuk), kétharmaduk pedig soha nem venne fel hitelt. A háttérben a kutatók szerint az áll, hogy az emberek közel fele (45 százaléka) a hitelkamatok növekedésére számít a következő 12 hónapban.

- Nem hinném, hogy rosszabbak lennének a kilátásaim, mint egy vagy akár két évvel ezelőtt. Szerencsére nekem van munkám, és akadnak egyéb lehetőségeim is, így a saját sorsomat illetően optimista vagyok-  vallotta be Vass János, aki nem mellékesen az ország helyzetét sem tartja reménytelennek. - Kíváncsian várom, hogy a válság miatti intézkedések után lesz-e bátorsága a kormánynak a régóta húzódó és elengedhetetlen átalakítások meglépéséhez. Remélem, hogy így lesz, mert akkor már középtávon is érezhető lesz a javulás. Én egyébként biztos vagyok abban, hogy ha tíz év alatt nem is jön össze az egymillió új munkahely, az évtized végére újra 6-7 százalék körülire csökken a munkanélküliség, mert ennek az országnak vannak tartalékai. Nagyon sok a tehetséges ember, és okos politikával el is tudjuk hitetni magunkról, hogy érdemes nálunk befektetni, munkahelyet teremteni. Jó példa, hogy a GE sem épít le annyi embert megyénkben, mint tervezte...


Információk:
- A felmérés szerint a lakosság harmada a munkanélküliség növekedésére számít. Korábban az emberek negyede vélekedett így
- A többség (85 százalék) szerint az árak emelkedni fognak. A válaszadók átlagosan 8 százalékos növekedést várnak a következő egy évben
- Az emberek 57 százaléka reáljövedelmének csökkenésére számít
- 43 százalék bizonytalan, hogy korábban tervezett vásárlásra felhasználja-e megtakarításait, 17 százalékuk szerint pedig most nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!