Gazdaság

2011.01.23. 10:50

A svájci frank a vállalkozóknak is gondot okoz

Milyen fő problémákat jelentenek ma a svájci frankban lévő hitelállományok változásai egy vállalkozónak? - kérdeztük a lenti Németh-Fa Kft. tulajdonos igazgatóját, Németh Lászlót.

Gyuricza Ferenc

- A legjelentősebb probléma mindenki előtt ismert, hiszen az egész ország a svájci frank árfolyamának elszabadulásáról beszél - mondta Németh László. - Néhány évvel ezelőtt 150 forintos árfolyamon jutottak hitelhez a hazai vállalkozások, a forint gyengülése miatt azonban a svájci frank ma 220-225 forint közötti árfolyamon áll, ez 60-70 százalékkal növeli a terheinket. Elvileg ugyan átválthatjuk a svájci frankban felvett hiteleinket euró alapúra, ám ennek a részletei egyelőre még nem ismertek, így óva intenék attól mindenkit, hogy átgondolás nélkül, azonnal éljen ezzel a lehetőséggel. Az egyedüli megoldást a fizetési határidők pontos betartása jelenti, még akkor is, ha ez nagyon komoly nehézségek elé állítja a vállalkozásokat.

A mintegy száz főt foglalkoztató Németh-Fa Kft. tulajdonos-igazgatója azt is elmondta: a vállalkozók elsősorban a kormánytól várnák a segítséget, hiszen a svájci frank alapú hitelállománnyal küzdők problémája nemzetstratégiai kérdés. Amennyiben ezek a zömében kis- és középvállalkozások tönkremennek, az tömeges elbocsátásokhoz vezet, ami tovább rontaná az ország gazdasági teljesítőképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!