Gazdaság

2010.11.26. 19:14

A vasárnap legyen a családé - a kereskedőknél is!

Bértárgyalások, vasárnapi nyitva tartás, a szakképesítés szükségessége a kereskedelemben. Ezek a témák szerepeltek az ágazat érdekképviseleteinek pénteki fórumán.

Hajdu Péter

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a KISOSZ és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Zala Megyei Szervezetének tagjai számára tartott kereskedelmi és gazdasági fórumon dr. Sáling József, a KASZ elnöke szólt az érdekképviseletek helyzetéről, megemlítve, hogy hiányosak a kormánnyal való kapcsolataik. Számos fontos egyeztető fórum -  munkaügyi és szakképzési tanácsok -  most alakulnak vissza regionálisból megyeivé, s ez a folyamat bizonytalanságokat kelt az érdekegyeztetés eddigi háromoldalú kapcsolatrendszerében.

A szakszervezeti vezetőnek elég pontos információi vannak a kereskedelemben zajló folyamatokról, s ennek alapján elmondta, a multikra kiszabott válságadót nem nyelik le a cégek. Már javában tart az áthárításuk, folyamatban vannak a megfelelő mértékű áremelések.

A kormány által ígért tömeges munkahelyteremtés (egymillió új munkahely) kapcsán közölte, egyelőre nem látszik gazdaságpolitika, amely ennek megvalósulását sejtetné. A megosztott, négyórás, és egyéb atipikus foglalkoztatási formák további terjesztését viszont elutasítja a szakszervezet.

Sáling József elmondta, a vasárnapi nyitva tartás szabályozására vonatkozó törvényjavaslat a parlament előtt van, a kereskedelmiek szakszervezete továbbra is támogatja, hogy az ágazat dolgozói vasárnap együtt lehessenek a családjukkal.

Fehérné Nagy Zsuzsanna, a KISOSZ megyei titkára a szervezet vállalkozók körében végzett felmérése alapján többek között elmondta, tavaly 30 százalékos árbevétel-csökkenést szenvedtek el a kisvállalkozóik, hitel nincs, kiapadtak a pályázati források. Az országos érdekegyeztetésben folyamatban levő bértárgyalások kapcsán közölte, szükségesnek tartják a bérek emelkedését, de olyan mértékben, amit ki is tud termelni a kisvállalkozó. A fórum valamennyi résztvevője a szakképzés fejlesztése mellett tört lándzsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!