Gazdaság

2010.10.15. 09:02

Vajon ki fizeti meg az extraadók árát?

Vajon milyen hatásai lehetnek a miniszterelnök napokban bejelentett, második gazdasági akciótervének? Igaz, péntek délutánig még nem ismerhettük az egészet, csak a főbb részeit.

Hajdu Péter

A bejelentett újabb válságadó három területén  az energia szektorban évi 70 milliárd, a távközlésben 61 milliárd, a kereskedelemben 30 milliárd forint éves elvonást terveznek  elkönyvelhetik, hogy fizetni fognak három évig.  Mintegy 3 millió munkavállalót érint az a döntés, miszerint jövő év végéig elvonnak havi 30 milliárd forint magánnyugdíj-pénztári tagdíjat. A tőzsde azonnal reagált az extra adók bejelentésére, a magánnyugdíj-pénztárak egy részénél leállították a tagszervezést.


 A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél legalábbis igen, tudtuk meg Tasi Judittól, a pénzügyi tanácsadó zalaegerszegi fiókvezetőjétől.
- Már a bejelentés napján reagált a tőzsde, a Magyar Telekom részvényeinek árfolyama több százalékkal esett a szektor megadóztatásának hírére. A MOL-papírok esetében kevésbé volt érzékelhető az árfolyammozgás, de a MOL-lal kapcsolatban már korábbban felröppent egy extra adó bevezetésének a lehetősége, a mostani árfolyamcsökkenés így elmaradt a Telekométól  mondta a fiókvezető, s közölte, a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak befagyasztása a Quaestort is érinti.  Mi is kezelünk magánnyugdíjpénztárt, és a tagdíj-befizetések elvonásának hírére felfüggesztettük a tagszervezést. Egyelőre tíz napig szüneteltetjük, amíg az ezzel kapcsolatos törvény pontos szövege nem lesz ismert. A jelenlegi helyzetben ugyanis  a törvény értelmezéséig  a rendszer jövője kétséges, és nem lehet érvelni a belépés mellett.

Arra a kérdésünkre, elvárható-e, hogy a kormányzat visszafizesse a magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit, Tasi Judit elmondta, ha ezt egy hitelnek fogjuk fel, amit a magánnyugdíjpénztárak adnak az állami nyugdíjrendszernek, akkor 14 hónap elmúltával visszaállhat a rend. Ha viszont végleges elvonás lesz belőle, akkor félő, a magánnyugdíjrendszer elsorvasztásának egyik lépéséről lehet szó.

A kereskedelemre hárítandó évi 30 milliárdos extra adó kapcsán azt kérdeztük Kozsnyánszky Gyulától, a Zalában is számos üzletet működtető Mecsek Füszért vezérigazgatójától, hogy az ágazat számított-e erre?


- Figyelemmel kísérem a gazdaságpolitikai döntéseket és a megelőző híreket, már csak a munkakörömnél fogva is, de erről semmit sem lehetett hallani a szerdai bejelentést megelőzően. Engem nagyon meglepett. Eddig a részletek nem ismeretesek előttem, majd csak azt követően tudom megítélni, hogy ránk is vonatkozik-e. Annak örülnénk, ha nem árbevétel, hanem alapterület alapján vetnék ki az extra adót, és bennünket nem érintene - így a 130 kiskereskedelmi egységet magában foglaló cég vezetője. Azonban napvilágot látott, hogy árbevétel alapján sávosan adóztatnák meg a kereskedelmi cégeket, az adómentesség 500 millió forint bevételig terjedne, afölött 0,1 illetve 2 százalékos adóra lehet számítani.
- Ha így lesz, abba mi is beleesünk, s több tízmillió forint elvonást jelenthet számunkra - mondta a vezérigazgató.

Somogyi László, az MSZOSZ megyei képviseletvezetőjének véleménye szerint az új extraadókat végül is a dolgozók fogják majd megfizetni.  A kereskedelmi dolgozók leterheltsége egyre nagyobb, a munkáltatók a növekvő kiadásaikat elsősorban a munkavállalókon próbálják megspórolni, illetve árat emelnek. Ez a lehetséges válasz az adó bevezetésére. Romlott a hangulat a munkahelyeken a már eddig is nagy követelmények, a fáradtság, és egyes munkaadók embertelen bánásmódja miatt. Az ágazatban attól félnek, hogy az újabb terheknek elbocsátások, és a maradók terheinek túlfeszítése lesz a vége - mondta a szakszervezeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!