Gazdaság

2010.10.12. 05:29

Már majdnem megteltek a hazai gáztárolók

Magyarországon nagyon jelentős a földgáz-felhasználás, a lakosság 90 százaléka földgázzal fűt, és az áramtermelés harmada is gázerőművekben történik. Tartalékoltak-e télre?

Hajdu Péter


Kutas István elmondta továbbá, a gáztárolóikat jelentős mértékben bővítették az elmúlt négy évben.

A kitárolási csúcskapacitás 44 millió köbméterről 55 millió köbméterre nőtt, a tárolói kapacitás pedig 3,4 milliárd köbméterről 4,4 milliárd köbméterre emelkedett a földgáztárolók 2006-os megvásárlása óta.

- További fejlesztéseket is tervezünk a jövőben, például Pusztaedericsen is, de ezeknek az időzítését majd a piaci folyamatok, azaz a hazai és regionális földgázigény alakulása dönti el.


Kutas István a magyarországi 4,4 milliárd köbméternyi földgáztároló- kapacitást részletezve közölte még, hogy ezt   a mennyiséget az E.ON Hungária Zrt. öt nagy tároló üzemeltetésével biztosítja. Ezek Algyőn, Hajdúszoboszlón, Kardoskúton, a Zala megyei Pusztaedericsen, valamt Zsanán működnek. Az utóbbit egy éve bővítették mintegy 600 millió köbméterrel, így az ország legnagyobb, stratégiai gáztárolójának számít.


Kapcsolódó cikkeink:

Veszélyes üzemek Zala megyében is vannak

Földgáz nagy tételben eladó!

Vizsgálják a pusztaedericsi földgáztároló bővítésének a lehetőségét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!